Fethullah Gülen, Cemevlerine Sahip Çıktı

Türkiye gündemi, önemli haberler, duyurular, siyasi ve dini gelişmeler...
Post Reply
User avatar
Halil Necati
Posts: 618
Joined: 02 Nov 2007, 19:54

Fethullah Gülen, Cemevlerine Sahip Çıktı

Post by Halil Necati »

http://tr.fgulen.com/content/view/19088/11/

Fethullah Gülen, Cemevlerine Sahip Çıktı

Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Cumhuriyet tarihi boyunca tartışma konusu olan cemevleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Çoğulcu demokrasiye geçilen son 50 yılda 2 bine yakın cemevi yapıldığını belirten Doğan, Türkiye'nin bazı bölgelerinde cemevi yapımının imza toplanarak engellenmek istendiğini söyledi. İnşaatlar durdurulsun diye 50 bin imzanın toplandığı yerlerin varlığından bahseden Cem Vakfı Başkanı, o dönemde Fethullah Gülen Hocaefendi'nin ABD'de bir gazeteye verdiği mülakatın çok etkili olduğunu ifade etti. Hocaefendi'nin, "Bundan böyle camilerin yanına cemevleri de yapılmalıdır. Cemevlerinin yapılmaması büyük bir haksızlıktır. Bu haksızlığı İslamiyet kaldırmaz." sözlerini hatırlatan Doğan, "Gülen Hoca'nın mülakatı neticesinde bu tip olumsuz adımların gerilemesine tanık olduk." ifadelerini kullandı.

İstanbul Aydın Üniversitesi'nin düzenlediği 'Siyaset Akademisi Türkiye'yi Konuşuyor' paneline tatılan İzzettin Doğan, demokrasinin özünde bir pazarlık rejimi olduğunu ve kendisinin 16 yıldır siyasilerle pazarlık yapmaktan yorulduğunu kaydetti.

Siyasiler, Hep Oy Kaybederim Kaygısı Yaşadı

Sorunların çözümüne yönelik çalışmalarda netice alınamamasından yakınan Doğan, "Türkiye'de Alevi-Sünni çatışmasının her zaman olabileceğini ve bunun bizi zora sokacağını tüm siyasi partilere anlattım. Hepsi bunda mutabık kaldı ama onları bir araya getirerek Parlamento'da bir yasa tasarısı hazırlatıp sevk ettirmede başarılı olamadık." dedi. Aleviliğin hassas bir konu olması nedeniyle siyasilerin oy kaygısı yaşadıklarını anlatan Cem Vakfı Başkanı, "Sayın Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, rahmetli Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan hemen hemen hepsi söz birliği etmişçesine 'Çok dikkatli, yavaş gitmemiz gerekiyor. Yoksa kendi tabanımızın oylarını kaybederiz' dedi." şeklinde konuştu. Kendilerinin de baskısıyla, 1997 yılında Mesut Yılmaz başkanlığındaki koalisyon hükümetinin Hacıbektaş'ta yaptığı toplantıda, "Bundan böyle cami de cemevi de bizimdir. İkisi arasında ayrım yapılmayacaktır. İkisi de devletin güvencesi altındadır." dediğini hatırlatan Doğan şu ifadeleri kullandı: "Din için ayrılacak bir pay olacaksa, bunu hakça dağıtacaklarının sözünü verdiler. Ama bu sözleri yerine getirmeyeceklerini biliyordum. Seçime gittikleri zaman, herkes unutuyordu bu söylediklerini."

Din dersi kitaplarında sadece Sünni İslam'ın anlatıldığını dile getiren Vakıf Başkanı, Alevilerin bundan duyduğu rahatsızlığı aktararak kendi inançlarının da anlatılmasını istediklerini söyledi. Bu düşünceyi Başbakan Erdoğan'la da paylaştıklarını kaydeden İzzettin Doğan, "Önümüzdeki eğitim döneminde, din dersi kitaplarında Alevilik'e de yer verilecek. Noksanların giderileceğini, Başbakan taahhüt etti." dedi. Alevilerin Diyanet'in bütçesinden pay istediklerini belirten Doğan, "Nüfusun üçte biri Alevi. 6 milyon doları Diyanet'e sunarken onları göz ardı edemezsiniz." eleştirisinde bulundu.
Post Reply

Return to “Türkiye”