Peygamberimizin evliliği

Post Reply
Muhibb
Posts: 9
Joined: 06 Nov 2007, 08:18
Contact:

Peygamberimizin evliliği

Post by Muhibb »

Selamun aleykum.
Size yeni bir konu'yu havale ediyorum.

İslamda aynı zamanda 4 kadına evlenmek emri olurken, neden Peygamber Efendimiz ondan fazla kadınlarla evlenmişler?

Cevaplarınıza önceden teşekkur.
Last edited by Gucdüvânî on 06 Nov 2007, 12:01, edited 1 time in total.
Reason: Kullanım yanlışları
ALLAHIN SELAMI MUMINLERE OLSUN.
User avatar
mehmetemin
Posts: 677
Joined: 02 Nov 2007, 16:45
Kan Grubu: 0 (+)

Re: Peygamberimizin evliliği

Post by mehmetemin »

muhibb kardeş çeşitli kitaplardada yazar ama kuran-i bir delil istersen ahzab suresi mealini oku hatta FEYZUL FURKAN adLı mealden okursan ,açıklamalarda var ,cevabını alır ve tatmin olursun.temelinde Allah cc. emri ve izni var ,peygamberimizin risalet görevinden önce evlendiği eşi hz hatice RA idi .ondan sonra hep risalet görevi sırasında evlenmiştir pek tabi Allah ın emri ve izni ile olmuştur bu evlilikler.
User avatar
rana125
Posts: 163
Joined: 23 Oct 2007, 20:05
Kan Grubu: A (-)

Re: Peygamberimizin evliliği

Post by rana125 »

mehmetemin wrote:muhibb kardeş çeşitli kitaplardada yazar ama kuran-i bir delil istersen ahzab suresi mealini oku hatta FEYZUL FURKAN adLı mealden okursan ,açıklamalarda var ,cevabını alır ve tatmin olursun.temelinde Allah cc. emri ve izni var ,peygamberimizin risalet görevinden önce evlendiği eşi hz hatice RA idi .ondan sonra hep risalet görevi sırasında evlenmiştir pek tabi Allah ın emri ve izni ile olmuştur bu evlilikler
Arkadaşıma katılıyorum.Selametle.. :)
Last edited by Gucdüvânî on 06 Nov 2007, 19:26, edited 2 times in total.
Reason: Alıntı kullanımı yapılmamış.
"Altın ne oluyor, can ne oluyor, inci, mercan da nedir? Bir sevgiye harcanmadıktan, bir sevgiliye feda edilmedikten sonra" Mevlana C. Rumi (ks)
asım
Posts: 280
Joined: 01 Sep 2007, 17:58
Kan Grubu: A (+)

Re: Peygamberimizin evliliği

Post by asım »

S.A.

"İslamda aynı zamanda 4 kadına evlenmek emri olurken, neden Peygamber Efendimiz ondan fazla kadınlarla evlenmişler? Cevaplarınıza önceden teşekkur." diye mesaj yazmız bir kardeşimiz.

Aslında hemen hepimizin birçok konuda olduğu gibi bu konuda da kardeşimizin bilgi eksikliği mevcut. Çünkü cevap veren diğer kardeşlerimizin de belirttiği gibi esas kaynaklara döndüğümüzde :

1- İslâmda aynı zamanda 4 kadına kadar evlenmek izni verilmiştir, emri değil. (Nisâ sûresi 3.ayet-i kerimesi)
2- Bunun istisnası olarak :
Ahzâb sûresi 50.Ayet-i kerîmede peygamber efendimize 4'ten fazla hanımla evlenme müsaadesi verilmiştir.
3- Ahzâb sûresi 51.âyet-i kerîmede: âyetin nüzulünde mevcut bulunan eşlerini boşayabileceği ve boşadığı hanımını geri alabileceği izni verilmiştir.
3-Ahzâb sûresi 52.âyet-i kerîmede de: âyetin nüzulu ile birlikte mevcudun dışında hanım edinmesi yasaklanmıştır.

inşaallah sevgili efendimizin (s.a.v.) evlilikleri üzerine bir "derleme"yi bir sonraki mesajımda aktarmayı düşünüyorum, eğer başka bir kardeşimiz daha çabuk davranmaz ise.

Yüce Rabbimiz bizleri faydalı ve gerekli ilimleri/bilgileri öğrenmeye muvaffak kılsın.
âmin.
"Biz herkese hüsn-ü zan eder, kimsenin aleyhinde bulunmayı sevmeyiz. Rahmetli babamdan aldığım ders şudur ki: Oğlum "herkes iyi, ben yaman, herkes buğday, ben saman" de ve öylece kabul et." Mehmed Zâhid KOTKU (Rh.A.)
asım
Posts: 280
Joined: 01 Sep 2007, 17:58
Kan Grubu: A (+)

Efendimiz (s.a.v.)'in Çok Evlilik Sebebleri

Post by asım »

s.a.
Allah'ın (c.c.) izni ile bir önceki mesajımda niyetlendiğim derlemeyi sizlere aktarmak nasib oldu.
İstifadenize/mize sunuyorum.
Allah c.c. kendisine muti kullar zümresine cümlemizi ilhak (ve buna hak edecek ömrü nasib) eylesin.
âmin.

>>>
Çok eşliliği Sevgili Efendimiz (s.a.s.) getirmemişti. Eski çağlarda Kur'an'ı Kerim'in inmeye başladığı devirlerde, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Arabistanda da birden fazla evlilik, çok yayılmış normal bir adetti. Kişilerin birçok eşleri olsa dahi evlilik bağı, o devrin insanları arasında bir akrabalık ve en etkili dostluk olarak algılanıyordu. İslâmiyet'in yayılması için bu desteklere büyük ihtiyaç vardı.

?Ey Peygamber! Biz, mehirlerini verdiğin hanımlarını, Allah'ın sana ganîmet (olarak) verdiklerinden elinin altında bulunan (kadın)ları, seninle beraber (Medîne'ye) göç eden amcanın kızlarını, halalarının kızlarını, dayının kızlarını, teyzelerinin kızlarını sana helâl kıldık. Bir de mü'min bir kadın kendisini Peygambere (mehirsiz) bağışlar ve Peygamber de onu nikâhlamak isterse, başka mü'minlere değil, yalnız sana mahsus olmak üzere bunu (helâl kıldık). Öteki (mü'min)lerin hanımları ve ellerinin (altında) mâlik oldukları (câriyeleri) hakkında üzerlerine farz ettiğimiz şeyleri elbette biz bildirdik. (Bu da) sana bir zorluk (ve sıkıntı) olmaması içindir. Allah çok bağışlayan, çok merhamet edendir. ? buyuruluyor Ahzâb sûresi 50.âyet-i kerîmede.

Efendimiz (s.a.s.)'in bu amaca uygun eşler alarak, yaşamında fedakârlık yapması gerekiyordu. Toplumlarda nüfusun yarısı kadın olduğuna göre, Kur'an'ı Kerim'i de onlara öğretecek hanımları seçmeliydi.

Allah'ın Elçisi, Hz.Hatice ile evlenerek tek evlilik yapmış, 6 çocukları olmuş, 25 yıllık mutlu bir beraberlikten sonra sevgili eşini kaybetmişti. Sağlığı ve gücü yerinde mutlak seçme hakkı olduğu halde, Hz.Hatice'nin üzerine ikinci bir eşi hiçbir zaman almamıştı. Ancak 53 yaş sonrası gibi ileri bir çağda, Yüce Allah'ın isteği(vahyi) doğrultusunda İslâm'ı yayma nedeni ile başka evlilikler yaptı.

53 yaşından vefatı olan 63 yaşına kadar bir çoğu yaşlı ve çocuklu olan dul hanımlar ile evlendi. Böyle ileri bir çağda nefsinin hoşlandığı duygularının veya cinsel isteklerinin tatmini için eşler alsaydı; mutlaka genç, çekici ve güzel hanımları tercih ederdi. Bu evlilikler Din'in yayılmasında çok etkili olmuş, birçok düşman kabile böylece İslâmlaştırılmıştı.

Hz.Peygamber (s.a.s.)'in eşlerinin yaşadığı mahaller, dünya nimetleri ile değil, mahrumiyet ve sıkıntılarla doluydu. Oturdukları yer bir saray değildi. Yaşadıkları evleri Mescid duvarına dayalı küçücük odalardan ibaretti. Duvarlar kerpiçten, tavan hurma ağacı ve yapraklarından yapılmış, yağmurdan korunmak için tavanın üzerine kilim serilmişti, yeri ise topraktı. Hz.Muhammed (s.a.s.) sahip olduğu nimetleri toplumuna dağıtıyor; kendisine, eşlerine ve çocuklarına az pay ayırdığından, ashabından daha fakir bir hayat yaşıyordu.

Bu fedakarlıkları Allah'ın Elçisi ile birlikte bütün aile bireyleri göğüslemekteydi. Çoğu bolluk ve varlıklı bir yaşam içinden gelen eşler, yoksulluktan zaman zaman şikayetçi olmuşlarsa da, ilâhî görevini eksiksiz yapan Hz.Peygamber (s.a.s.) tavrını hiç değiştirmemişti.

Yüce Allah, Peygamber Hanımları'na şöyle uyarıda bulundu.
Ahzab 33 / 28,29 : ?Ey Peygamber! (Bu sırada seni dünyalık isteyerek huzursuz eden) hanımlarına de ki: "Eğer siz dünya hayatını ve onun süsünü istiyorsanız, gelin size boşanma bedellerini vereyim ve sizi güzellikle serbest bırakayım." "Eğer; Allah'ı, Rasûlü'nü ve âhiret yurdunu istiyorsanız, şüphe yok ki Allah, içinizden güzel hareket edenlere büyük mükâfât(lar) hazırlamıştır."

Eşlerin hiçbiri ayrılmayı kabul etmemiş, Hz.Peygamber (s.a.s.)'i ve ahiret hayatını içtenlikle tercih etmişlerdi. Birer kat elbiseleri ve toprak zeminli odaları içinde, Yüce Yaratıcı'nın sevgili Elçisi'ne ve insanların kurtuluşunu sağlayan İslâmiyet'e hizmet etmenin mutluluğunu yaşıyorlardı.

Onlar sıradan bir kadın değil, Hz.Peygamber (s.a.s.)'in eşi ve müminlerin de anneleri idi. Ahzab 33/32: «Ey Peygamber Hanımları! Siz kadınlardan herhangi biri gibi değilsiniz...» Ahzab 33/6: «...Peygamberin eşleri müminlerin anneleridir...»

Sevgili peygamber efendimiz (s.a.v.)?in eşleri ve annelerimizi sayacak olur isek :

1-Hz. Hatice (r.anha), 2- Hz. Sevde (r.anha) 3- Hz. Aîşe (r.anha) 4- Hz. Hafsa (r.anha) 5- Hz. Ümmü Seleme (r.anha) 6- Hz. Cüveriye (r.anha) 7- (Cahş kızı) Hz. Zeyneb (r.anha) 8- (Huzeyme?nin kızı) Hz. Zeyneb (r.anha) 9- Hz. Ümmü Habibe (r.anha) 10- Hz. Safiye (r.anha) 11- Hz. Mâriye (r.anha) 12- Hz. Meymûne (r.anha)

Yüce Allah'ın buyruğu doğrultusunda Allah'ın Elçisi'nin yaptığı evliliklerin yöntemi, 4 başlık altında toplanabilir :

1- İslâm uğruna çekilen sıkıntılara karşılık, onları ödüllendirme.
Hz. Sevde (r.anha) örnek olarak verilebilir.

Hz.Sevde (r.anha) : Hz. Peygamber (s.a.s.)'in 2. eşiydi. İlk iman eden Müslümanlardandı. Mekke'de ki müşriklerin Müslümanlara yaptıkları zulümlere dayanamayarak kocası ile Habeşistan'a sığındı. Orada eşi ölen Hz. Sevde tekrar Mekke'ye dönmek mecburiyetinde kaldı. Müslüman saflarında savaşırken 16 yaşında ki oğlunu da kaybetti. Allah'ın Elçisi, İslâmiyet uğruna çektiği bunca sıkıntılara karşılık onunla evlendi. Bu sırada o, bir kadın için geçkin bir çağ olan 50 yaşında bulunuyordu.

2 - Kocası savaşta şehit olan kimsesiz dul hanımları koruma altına alma.
Örnek olarak Hz. Ümmü Seleme (r.anha) ve Hz. Zeyneb (r.anha) verilebilir.

Hz.Ümmü Seleme (r.anha) : Hz. Peygamber (s.a.s.)'in 5.eşiydi. Kocası Uhud savaşında şehit olunca 4 çocuğu ile dul kaldı. Allah'ın Elçisi kimsesiz kalan Hz.Ümmü Seleme (r.anha) ile evlenerek, onu ve çocuklarını koruması altına aldı. O; İslâm'ın azılı düşmanı, müşriklerin komutanı Halid'in de yakın akrabasıydı. Halid, bu evlilikten çok etkilendi ve iki yıl sonra İslâmiyet'e girdi.

Huzeyme kızı Hz.Zeyneb (r.anha) : Hz. Peygamber (s.a.s.)'in 8.eşiydi. İlk kocası Bedir savaşında, ikinci kocası da Uhud Savaşı'nda şehit oldu. Kimsesiz kalan Hz.Zeyneb (r.anha), Allah'ın Elçisi tarafından nikahlanarak koruma altına alındı. Ancak kendisi bu evlilikten üç ay sonra vefat etti.

3 - En yakın dostlarının kızları ile evlenerek aileyi onurlandırma.
Hz.Âişe, Hz.Hafsa ve Cahş kızı Hz.Zeyneb (r.anhüma) örnek olarak verilebilir.

Hz.Âişe (r.anha) : Peygamber Efendimiz (s.a.s.)'in 3. eşi ve en yakın dostu birinci halife Ebu Bekir'in (r.anh) kızıydı. İyi bir terbiye ile yetişmiş çok zeki ve akıllı bir hanımdı. Allah'ın Elçisi, dostu Ebu Bekir Ailesi'ni şereflendirmek için daha çocuk yaşında iken Hz.Âişe ile nikahlandı, onu ancak büluğ çağında iken evine aldı. Peygamber eşi olarak birçok görevleri başarı ile yerine getiriyordu. Çok sayıda hadisin günümüze kadar gelmesine sebep oldu.

Hz.Hafsa (r.anha) : Hz. Peygamber (s.a.s.)'in 4.eşi ve dostu ikinci halife Hz.Ömer'in kızıydı. Uhud savaşında kocası şehit olunca dul kaldı. Babası Hz.Ömer'in isteği ile kızını eş olarak almış ve böylece akrabalık bağı ile onları onurlandırmıştı.

Cahş kızı Hz.Zeyneb (r.anha): Hz. Muhammed (s.a.s.)'in öz halasının güzelliği ile ünlü kızı ve 7. eşiydi. Arabistan'da azat edilen kölelere ikinci sınıf insan gözüyle bakılıyordu. İşte bu kötü geleneği silmek ve onların da diğer insanlara eşit olduğunu göstermek için Allah'ın Elçisi, azat ederek evlat edindiği eski kölesi Zeyd'i (r.anh) hala kızı Zeyneb (r.anha) ile evlendirdi. Ancak eşler anlaşamıyor ve uyumsuzlukları devam ediyordu. Zeyd (r.anh) evliliği sona erdirince Hz.Zeyneb'in (r.anha) gururu incinmiş ve çok üzülmüştü. Bir müddet sonra Hz. Peygamber (s.a.s.)'e Zeyneb (r.anha) ile evlenmesi için vahy yoluyla emir (Ahzab 33/37) geldi. Böylece Zeyneb (r.anha) koruma altına alınarak mutsuzluğuna son verilmiş ve hem de Arap geleneğine göre : «Evlatlığın boşadığı kadını onun babalığı alamaz.» adeti de sona ermişti.

4 - Düşman kabilelerden kadın alarak İslâmiyet'e kazandırma.
Örnek olarak Hz. Cüveriye, Hz. Ümmü Habibe, Hz. Safiyye, Mısırlı Hz. Mariye ve son eşi Hz. Meymune (r.anhüma) verilebilir.

Hz.Cüveriye (r.anha) : Düşman Mustalik Kabilesi reisinin dul kızı ve Hz. Peygamber (s.a.s.)'in 6. eşiydi. Kocası Müslümanlarla yaptığı savaşta vefat etmişti. Esir düşen Hz. Cevriye (r.anha) cariye olacağı yerde, Allah'ın Elçisi'nin eşi olmuştu. Bu evlilikle akrabalık bağı oluştuğundan, düşman kabilesi mensupları da İslâmiyet saflarına geçmekte gecikmemişlerdi.

Hz.Ümmü Habibe (r.anha) : Mekke putperestlerinin lideri, Hz. Muhammed(s.a.s.)'in baş düşmanı Ebu Süfyan'ın kızı ve 9. eşiydi. Babasına rağmen kocası ile Müslüman olmuş ve Habeşistan'a hicret etmişti.Orada bir çocuğu olmuş, kocasını da kaybetmişti. Hz. Ümmü Habibe (r.anha), içtenlikle İslâm'a sadık kalmış ve babasının lideri olduğu Mekke şehri'ne geri dönmemişti. İşte bu vefanın karşılığı olarak Allah'ın Elçisi, Habeşistan'ın Hırstiyan olan dost kralı Necasî'yi vekil yaparak Ümmü Habibe'yi (r.anha) nikahladı. Bu evlilikten önce şu ayet inmişti. Müntehine 60/70 : «Allah sizinle düşman olduklarınız arasında dostluk ve sevgi meydana getirmesi mümkündür.» Bu evlilik sonrası baba Ebu Süfyan'ın düşmanlığı azalmış, Mekke'nin fethinden sonra o da Müslüman olmuştu.

Hz.Safiyye (r.anha) : Hayber'li Yahudi kızı ve Hz. Peygamber (s.a.s.)'in 10. eşiydi. Müslümanlar veYahudiler arasında geçen Hayber Savaşı'nda kocası ölmüş, kendisi de esir düşmüştü. Allah'ın Elçisi'nin : «Kendi dininde kal seni memleketine göndereyim, eğer istersen İslâmiyet'i kabul et, seninle evleneyim.» teklifine hemen olumlu cevap verdi. Bu evlilik; savaşta mağlup olan Yahudiler arasında etkisini göstermiş, bazılarının İslâm'a girmesine sebep olmuştu.

Mısırlı Hz.Mâriye (r.anha) : Efendimiz (s.a.s.)'in 11.eşiydi. Mısır kralı Mukavkıs tarafından hediye olarak gönderildi. Allah'ın Elçisi'de onu cariye değil, eş olarak kabul etti ve nikâhladı. Bu evlilik Mısır Halkı'nın İslâmiyet'e sıcak bakmasında çok etkili olmuştu.

Hz.Meymûne (r.anha) : Hz. Peygamber (s.a.s.)'in son ve 12.eşiydi. Allah'ın Elçisi, putperest Mekke'liler ile münasebetlerde düşmünlığın ortadan kalkmasını istiyordu. Mekke'li dul bir hanım olan Hz. Meymûne'nin (r.anha) muhtelif kabilelerin hatırlı kişileri ile evli 8 kızkardeşi bulunuyordu. Bunların kocaları Mekke'de sözü geçen hatırlı kişilerdi. Bu evlilik, Mekke'liler ile gerginliğin azalmasına sebep olmuştu.

.....
Allah c.c. cümlesinden râzı olsun ve bizleri de şefeatlerine erdirsin. Âmin.

?Deme niçin bu böyle,
Yerindedir o öyle
Var sonunu seyreyle
Mevlâ görelim neyler,
Neylerse güzel eyler!?
Last edited by Nakşibendî on 06 Nov 2007, 21:30, edited 1 time in total.
Reason: Şiir düzeltildi.
"Biz herkese hüsn-ü zan eder, kimsenin aleyhinde bulunmayı sevmeyiz. Rahmetli babamdan aldığım ders şudur ki: Oğlum "herkes iyi, ben yaman, herkes buğday, ben saman" de ve öylece kabul et." Mehmed Zâhid KOTKU (Rh.A.)
asım
Posts: 280
Joined: 01 Sep 2007, 17:58
Kan Grubu: A (+)

Re: Peygamberimizin evliliği

Post by asım »

s.a.

"şiirdeki eksikliğin tamamlanması/yanlışlığın düzeltilmesi" vesilesi ile teşekkürlerimi iletiyorum.

kardeşimizin iki cihanda da azîz olması için dua ettim.

Yüce Allah (c.c.) hepimize, uyarıcı-dostları/kardeşleri/ahbabları nasîb eylesin.

âmin.
"Biz herkese hüsn-ü zan eder, kimsenin aleyhinde bulunmayı sevmeyiz. Rahmetli babamdan aldığım ders şudur ki: Oğlum "herkes iyi, ben yaman, herkes buğday, ben saman" de ve öylece kabul et." Mehmed Zâhid KOTKU (Rh.A.)
Post Reply

Return to “Siyer”