FAİZ

Post Reply
safiye
Posts: 28
Joined: 14 Jan 2008, 21:03
Kan Grubu: B (+)

FAİZ

Post by safiye »

S.a bir ortamda faizden konuşurken bazı arkadaşların bu konuya dikkat etmediklerini fark ettim. Bazı finans bankalardan kredi alıp ya da oraya para yatırarak paralarını işlettiklerini oluşan kârdan bankanın kendilerine bir miktar kar payı verdiklerini söylediler. Ben yine faize giriyor diye biliyordum ikne edemedim. Onlar mı beni edemedi bilmiyorum. Bu konuda bana yardım eder misiniz? Selametle :?: :?:
Abdüllatif
Posts: 1556
Joined: 28 Jul 2007, 15:32
Kan Grubu: AB (+)

Re: FAİZ

Post by Abdüllatif »

Eğer kar payı dağıtıyorlarsa bu kar payıdır.
Faiz veriyorlarsa faizdir.
Kar payı faiz olmaz.

Ama kar payı adı altında faiz mi veriyorlar onu işin içinde olanlara sormak lazım. İsmi geçen kurumlarda çalışmakta olan kimseler varsa onlardan detaylı bilgi alınabilir.
Vay, yüz bin vay kim dildardan ayrılmışam
Fitne–çeşm ü sahir u hunhardan ayrılmışam
Bülbül-i şûride em gülzârdan ayrılmışam
Kimse bilmez kim ne nisbet yârdan ayrılmışam!
User avatar
Halil Necati
Posts: 618
Joined: 02 Nov 2007, 19:54

Re: FAİZ

Post by Halil Necati »

Abdüllatif kardeşimiz güzel yazmış; kar payı faiz değildir.

Siz bir finans kuruluşuna para yatıryorsunuz, onlarda sizin gibi para yatıran diğer kimselerin de paralarını bir araya getirip bir iş yapıyorlar, ticaret vs. yapıyorlar, yapılan iş sonucunda kar ediliyor, bu karda para yatıran kimselere yatırdıkları para oranında taksim ediliyor galiba benim anladığım bu. Yıllar önce böyle amaçlarla yola çıkan finans kuruluşları vardı, fakat o kuruluşlar ne kadar sözlerine sadık kaldılar bilinmez. Şuan ki durumu ise hiç bilmiyorum. Fakat kulağımıza bu konularla ilgili çok çeşitli şeyler geliyor.

Yapılan işten her zaman kar edilmez, kar edilse bile kar miktarları muhakkak değişir, günümüz şartlarında ise yapılan işlerden kar etmek oldukça zordur, her ay her dönem düzenli kar payı veriyorlarsa eğer bu finans kuruluşları mutlaka şüphelenmek lazım. Ruhsatlarla değilde azimetlerle amel etmek gereken kişiye ise zaten böyle işler hiç yakışmaz. Ayrıca kar payı, kar payı olarak helaldir faiz değildir, yoksa her ay dönem düzenli bir miktar veriliyorsa nasıl kar payı oluyor ben anlayamadım.

Birde şu var, adam faize para verecek ama faize değilde finansa, kar payı dağıtanlara vereyim paramı diyor, yani aklınca hem parası artıyor hem de günaha girmedim sanıyor.

“Faiz yiyenler (kabirlerinden), şeytan çarpmış kimselerin cinnet nöbetinden kalktığı gibi kalkarlar. Bu hal onların ‘Alım-satım tıpkı faiz gibidir’ demeleri yüzündendir. Halbuki Allah, alım-satımı helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan sonra kime Rabbinden bir öğüt gelir de faizden vazgeçerse, geçmişte olan kendisinindir ve artık onun işi Allah'a kalmıştır. Kim tekrar faize dönerse, işte onlar cehennemliktir, orada devamlı kalırlar.” (Bakara, 2/275)

“Faiz yetmiş üç kısımdır. En aşağısı, kişinin anası ile zina etmesi gibidir.” [Hakîm]

Evli olmayan iki kişi gidip imam nikahı yaptırıyor, madem imam nikahı nikah oluyorda niye öyleyse resmi nikahtan kaçınıyor, demek imam nikahı yaptırıyor ama aslında kendi gönlü de mütmain değil, aklınca meşrulaştıryor. Bu finans kuruluşları da öyle, faize değilde finansa veriyor, aslında kendisi de biliyor bu işin içinde bir iş var, nasıl kar ediyorlar, ne yapıyorlarda insanlara kar payı dağıtıyorlar bunu düşünüyor ama sonuçta işine geldiği gibi davranıyor.

Ticarette risk vardır, işletilen para da risk vardır, batma iflas ihtimali vardır, böyle kar payı vermek nasıl oluyor bilmiyorum başkalarının kar payını başkalarına mı dağıtıyorlar yoksa?

Bu finans kuruluşları hakkında bilgisi olan kardeşlerimiz varsa lütfen yazsınlar açıklasınlar bu konuyu. Finans kuruluşları nedir? işleyişleri nasıldır? Finans kuruluşlarına para yatırmak caiz midir vs gibi konularda bizi aydınlatsınlar.
User avatar
nisanur
Posts: 518
Joined: 13 Nov 2007, 18:10

Re: FAİZ

Post by nisanur »

Allah razı olsun bankalar konusu odukca sıkıntı var ama pek çok insanda bundan faydalanacagım diye harama bulaşıyor hele ki bu konuyla ilgili ayet ve hadisleri okuduktan sonra Allah muhfaza ,ya eve geçimi sağlayan eş ne olacak ticaret yapanlar var biz onların nasıl çalıştığını tam olarak bilemeyiz ki helal lokmanın ne kadar önemli olduğunu iyi biliyoruz,birde ben bu soruları cevaplayacak kardeşimize bu kredi kartlarında kullandıkca chıp para veriyor bunu kullanmak ne kadar doğru .
Dinle neyden duy neler söyler sana
Sızlanır hep ayrılıklardan yana
Kestiler sazlık içinden der beni
Dinler ağlar hem kadın hem er beni...
safiye
Posts: 28
Joined: 14 Jan 2008, 21:03
Kan Grubu: B (+)

Re: FAİZ

Post by safiye »

Allah razı olsun. Evet bu konu çok karışık ve şüpheli. Kâr payı faiz değildir. Ama denildiği gibi o kâr payı nasıl oluşmuş. Nelerden sağlanmış ona bakmak gerek.
Last edited by Mehmed Zahid on 08 Apr 2010, 01:07, edited 1 time in total.
Reason: Genel düzenleme
safiye
Posts: 28
Joined: 14 Jan 2008, 21:03
Kan Grubu: B (+)

Re: FAİZ

Post by safiye »

Soru:

--Bazı kimseler, "Faizsiz finans kurumlarına para yatırılamaz, çünkü faize bulaşıyorlar." diyorlar; siz ne diyorsunuz?

-O kurumların kendileri, "Biz faize bulaşmıyoruz, faizsiz iş yapıyoruz." diyorlar. İçlerinde bazı tanıdığımız kimseler de var... Onlar da, faizle iş yapmadıklarını, kâr ortaklığı yaptıklarını söylüyorlar.

Mahmud Esad ÇOŞAN Hocamıza soruyorlar bu soruyu cevap böyle.(dervişan adresinden)

söylendiği gibi bu işle uğraşan kişilere sormalı.benım tanıdığımm yok araştıranlar yazsın lütfen..
seyir

Re: FAİZ

Post by seyir »

Esselamualeyküm.

Bu tür bankalardan birinde çalışan 2 ahbabım oldu. Biri merkezde biri bir şubesinde çalışıyor. Sorduğumda ülker gibi firmalarla çalışıldığı ve faizin kesinlikle karıştırılmadığını söylediler. Hatta devlet-banka ilişkilerinde zaruri olarak bankalara faiz içerikli bir miktar para geliyormuş. Bunu da bankanın işlettiği paranın içerisine katmadan başka bir yöne aktardığı söylendi. Adımlarını Hayreddin Karaman ın danışmanlığı ve yönlendirmesi ile atıyorlarmış. Rahatlıkla çalışılabileceğini söylüyorlar...
Tabi çok iyi tanımak lazım. Bir kuruma helaldir demek dağ gibi bir laf, haramdır demek de öyle. Helal dersin, haramlığı vardır vebale girersin; haram dersin helal yolla kalkınan ve kalkındıran bir kurumu kötülemiş olursun. Peki çok iyi nasıl bilicez? Nasıl rahat olacak parsını katılıma yatıran? Halk kelamı yeterli değil, H.Karaman şahsen benim için kıstas da değil...

- Yöneticilerinin işlettikleri paraya faizin karışmadığını idda etmeleri fıkhi açıdan yeterli midir?

- Ortaklık kurup kâr geliri sağladıkları(ülker gibi) firmaların iç işlerinde faiz veya haksız kazanç gibi haram kapsamına giren işler dönüyor ve firma bu durumlardan kar sağlıyorsa; bu firma ile ortaklıktan gelen paranın, helal ve temiz olmasına leke getirir mi? O firmadan gelen ve banka müşterilerine dağıtılan kar payı helal midir?

Aklıma gelen bazı sorular. (Aydınlatan olursa sevinirim)

Rahat bir mesele değil. Lakin bu devirde neye yatırım yapılır, para nasıl değerlendirilir ??? Altın, arsa, daire gibi mallar tavsiye ediliyor. Tabi tartışmasız en iyi yatırım da ahirete yapılan yatırım.

Allah(cc) cümlemizi rızasına erdirsin.
Post Reply

Return to “Fıkıh”