Safer Ayında Kılınacak Namazlar

Kaçırılmaması gereken fırsatları kaçırmamak dileğiyle...
Post Reply
ziyaret
Posts: 69
Joined: 18 Mar 2009, 21:32
Kan Grubu: B (+)

Safer Ayında Kılınacak Namazlar

Post by ziyaret »

Her sene levh-i mahfuz'dan sema-i dünyaya üçyüzyirmibin bela iner ki bunlar safer ayının son çarşamba gecesinde ve gündüzünde nazil olurlar. Bu yüzden o gün, sene günleri içerisindeki en zor gün olur. Bu görüşlere dayanarak safer ayının ilk ve son çarşamba gecesi teheccüt vaktinde dört rekat nafile namazı kılınır. Birinci rekatta fatiha'dan sonra onyedi kevser, ikinci rekatta onbeş ihlas, üçüncü reketta fatihadan sonra felak suresi, dördüncüde nas suresi okunup selam verilir ve namazdan sonra yedi defa istiğfar edilir, eller semaya kaldırılıp onbir defa salat-ı munciye okunarak ve safer ayının belalarından ve bu senenin bela ve musibetlerinden ALLAHIM Sana sığınırım diye duamızı tamamlarız. Birde evlerimizin giriş kapısının üst tarafına vermek üzere sadaka koyalım, az sadaka çok belayı def eder, safer ayının çıkması ile ihtiyaç sahiplerine verelim inşaallah :)
User avatar
nisanur
Posts: 518
Joined: 13 Nov 2007, 18:10

Re: SAFER AYIDA KILINACAK NAMAZLAR

Post by nisanur »

Allah razı olsun bilgilendirme için bazı özel şeyleri hatırlatmadan olmuyor unutuyoruz .
Dinle neyden duy neler söyler sana
Sızlanır hep ayrılıklardan yana
Kestiler sazlık içinden der beni
Dinler ağlar hem kadın hem er beni...
Abdüllatif
Posts: 1556
Joined: 28 Jul 2007, 15:32
Kan Grubu: AB (+)

Re: SAFER AYIDA KILINACAK NAMAZLAR

Post by Abdüllatif »

Bu bilginin kaynağı nedir acaba?
Vay, yüz bin vay kim dildardan ayrılmışam
Fitne–çeşm ü sahir u hunhardan ayrılmışam
Bülbül-i şûride em gülzârdan ayrılmışam
Kimse bilmez kim ne nisbet yârdan ayrılmışam!
ziyaret
Posts: 69
Joined: 18 Mar 2009, 21:32
Kan Grubu: B (+)

Re: SAFER AYIDA KILINACAK NAMAZLAR

Post by ziyaret »

Abdüllatif wrote:Bu bilginin kaynağı nedir acaba?

kitabımızın ismi 'MUBAREK GÜNLERİN ÖZELLİKLERİ VE İHYA USULLERİ' YAZAR==> KÜBRA ÜLKÜ

Abdüllatif kardeşim kitabımızda hadisler ayetler risalelerle açıklanarak verilmiştir yanlızca ben uzatmadan kısa bir şekilde yazdım .

Selam risalesi.
Mahmut sami, el-ed'iye ve'l-ezkar 123-127

İbrahim el-Ensari Rava'zam'an fi fedaili'l-eşhuri ve'l-eyyan sh ;4
Muahmmed Abidin tenbihü'l-kulübi'n-naime ale'l-evradı'd-daime , sh;71-72

'' Gerçekten biz uğursuzluğu süregelen bir günde onlar üzerine şiddetli bir kasırga yolladık'' ==>Ayeti kerim ...... kamer suresi :19
fussilet suresi:16 el-Hakka suresi: 7 ayeti kerimde ki kasıt safer ayının son carşamba günüdür
Abdüllatif
Posts: 1556
Joined: 28 Jul 2007, 15:32
Kan Grubu: AB (+)

Re: SAFER AYIDA KILINACAK NAMAZLAR

Post by Abdüllatif »

Bahsi geçen ayetlerin tefsirleri:

kamer,
18. Âd yalanladı, burada anlatılacak kıssanın müstakil bir kıssa olduğunu göstermek için atıf yapılmamıştır. Yalanladı da, azabım ve uyarılarım nasıl oldu? Bu istifhâm önceki gibi korkutmak için değil, söylenecek söze dikkatleri çekmek içindir.

19. Çünkü biz onların üzerine bir sarsar rüzgarı gönderdik. Sarsar, soğuk veya gürültülü bir fırtına demektir. Uğursuzluğu devamlı bir günde ki uğursuzluğu, onların helak olmaları ile son bulmadı da, kıyamete kadar kabirde azab gördüler. Bazı astrologların (yıldız âlimlerinin) zannettiği gibi o uğursuzluk, günün kendisi ile ilgili değildir. Yani o gün, herkes ve her şey için uğursuz olmayıp, sadece onlar hakkında uğursuz olmuştur.



fussilet

14-18- Önlerinden ve arkalarından, yani her taraflarından geldiler ve her yönden her şekilde çalıştılar, uğraştılar yahut ilerisini gerisini, geçmişi geleceği anlattılar, korkuttular, uyarıda bulundular. "Sarsar" rüzgarı, soğuğunun şiddetinden yakıp kavuran veya gürültüsü çok olan fırtına uğursuz günlerde, müneccimler buradan bazı günlerin uğursuz olduğuna delil getirmişlerdir. Fakat kelam bilginleri demişlerdir ki günlerin "uğurluluk" ve "uğursuz"lukla nitelenmeleri zatî değil, izafîdir. Yani gün bir adama göre uğursuz, diğer bir adama göre de uğurlu olabilir. Elem gören bir adam için uğursuz, nimet gören bir adam için uğurlu olur. Denilir ki bu günler Şubat'ın sonundan "Berdü'l-acûz" (kocakarı soğuğu) denilen günleri idi. Şevval'in sonunda çarşambadan çarşambaya olduğu da rivayet edilmiştir.
Vay, yüz bin vay kim dildardan ayrılmışam
Fitne–çeşm ü sahir u hunhardan ayrılmışam
Bülbül-i şûride em gülzârdan ayrılmışam
Kimse bilmez kim ne nisbet yârdan ayrılmışam!
Abdüllatif
Posts: 1556
Joined: 28 Jul 2007, 15:32
Kan Grubu: AB (+)

Re: SAFER AYIDA KILINACAK NAMAZLAR

Post by Abdüllatif »

Safer ayı cahiliye Arapları tarafından uğursuz ay olarak tanınıyor ve bu ayda umre yapmak büyük günahlardan sayılıyordu. Resûlullah (asm) ise “Umre her zaman helâldir!” buyurarak bu aya atfedilen uğursuzluk inancını kırmıştı. (Buhârî, Kitâbu’l-Hac, H. No:777 )


Ebû Hüreyre’nin (ra) rivâyetiyle Resûlullah (asm) Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Hastalığın kendiliğinden sirâyeti yoktur; uğursuzluk ve baykuş ötüşünün olumsuz etkisi yoktur; Safer ayının hayır ve şerle bir alâkası yoktur; bunlar cahiliye hurafeleridir. Cüzzamlıdan, aslandan kaçtığınız gibi kaçınız!” (Buhârî, Kitâbu’t-Tıp, H. No: 1927)


Kaynak: Sorularla İslamiyet
Vay, yüz bin vay kim dildardan ayrılmışam
Fitne–çeşm ü sahir u hunhardan ayrılmışam
Bülbül-i şûride em gülzârdan ayrılmışam
Kimse bilmez kim ne nisbet yârdan ayrılmışam!
ziyaret
Posts: 69
Joined: 18 Mar 2009, 21:32
Kan Grubu: B (+)

Re: Safer Ayında Kılınacak Namazlar

Post by ziyaret »

Ben safer ayının uğursuz olduğunu söylemiyorum okuduğum kitapta sizin yapmış olduğunuz açıklamalar mevcut.
okuduğum kitaptada safer ayı uğursuz diye bi ibare yok ramazan ayının rahmet ayı dünyamıza rahmet indiği gibi belirli zamanlardada dünyamıza sıkıntılar inmekte ramazan ayından sonraki orucun en hayırlı oruç muharrem aynın 10 11 12 si gibi ..bazı aylarda ibadetlern daha makbulü bu sıkıntılardan emin olmak için namazlarımıza devam eder belirli vaktlerdede teeccüd namazının önemi vurgulanır bu konuları şüphesiz sizler ben aciz kuldan daha fazla bilginiz var RABBİM cümlemizi tüm kötülüklerden korusun bilgisayarı daha hızlı kullanmış olsam okuduğum yerin tamamını sizinle paylaşırdım istiyorsanız bu kitabı size postalıyabilirim sizin yazdıklarınızıda tamamen katılıyorum .kılınacak olan namazda farz bir namaz değil ben okudğum bilgiyi sitedeki sevdiklerimzle paylaşmak istedim gecenin bir vaktinde rabbim için kılınan namaz şüphesiz rabbim katında mükafatsız değildir ALLAHA EMANET OLUN... :oops:
User avatar
Halil Necati
Posts: 618
Joined: 02 Nov 2007, 19:54

Re: Safer Ayında Kılınacak Namazlar

Post by Halil Necati »

Es-selamu aleykum; bu konu hakkında Talha Hakan Alp hocanın bir maili

06/01/2011
Lâ safera fi'l-İslam... İslam'da safer inancı yoktur... safer inancı, bu ayda uğursuzlukların olacağına inanmak demektir ve cahiliyye araplarından gelen bir inançtır ve İslam bu inancı kaldırmıştır...
07/01/2011
selamün aleyküm değerli kardeşim, bu konuda muteber bir kaynak istiyorsanız size bir kitap ismi vereyim: letaifül mearif. bu kitap büyük muhaddis ve fakih ibn-i receb el-hanbelî'ye ait. belli zaman ve mevsimlere dair fazilet bildiren ya da özel ibadet programları tavsiye eden rivayetleri kudretli bir muhaddis ve fakih gözüyle inceliyor, son derece mutedil ve mukni tahliller, değerlendirmeler ortaya koyuyor... ilgili kitabın safer ayıyla ilgili bölümünde müslümanın safer ayına bakışını sünnet-fıkıh perspektifinden ele alan değerli mütalaalar var. özetle safer ayının bela ayı olduğu ya da kardeşimizin ifadesiyle içinde belaların indiği bir ay olduğu yönündeki anlayışın rivayetler temelinde mesnetsizliğini ortaya koyuyor... buhari ve müslim rivayeti olarak hz. peygamber efendimizin uğursuzluk vb. batıl inançları reddettiği bir hadis-i şerifte geçen "velâ safera" ifadesine yer veriyor. bu ifadenin seleften gelen en doğru tefsire göre safer inancını red anlamı taşıdığına dikkat çekiyor...
ayrıca hindistanlı hanefi muhaddis-fakih abdulhayy el-leknevi, el-asaru'l-merfua fil ehadisi'l-mevdua isimli kitabında hadis temeli olmayan namazlar arasında safer ayının son çarşambasında kılınan namazı da zikrediyor.
keza kardeşimizin safer ayında 320 bin belanın indiği yönünde rivayetler bulunduğuna dair beyanı da hadis kaynakları açısından temelsizdir. hadis kaynaklarında böyle bir rivayet yoktur...
yukarıda isimlerin yer verdiğim iki alimin özellikle muhaddis ve fakih olmalarının altını çizmek istiyorum. belli bir zamana ait bir fazilet ya da ibadet söz konusu olduğunda bunun hz. peygamber efendimizden gelen rivayetlerle temellendirilmesi gerekir. konu rivayet olunca da devreye sahanın alimleri girer. li külli fennin rical... hal böyle olunca gerek sübut gerekse delalet açısından hadis rivayetlerini inceleyecek, rivayetlerin sıhhatine dair kanaat belirtecek, keza rivayetlerin delalet ve yorumunu ortaya koyacak olan otorite isimler muhaddis ve fakih kimlikli alimlerdir. ben bu alimler arasından farklı zamanlarda yaşamış iki mutedil ve kudretli ismin konuya dair mulahazalarına yer verdim.
diğer kardeşimizin zikrettiği kitaplara gelince bu kitaplar muhaddis-fakih kimlikli müelliflerin, ilgili ilim dallarının dili, usulü ve rezervleri doğrultusunda yazılmış kitaplar değil... müellifleri mutlaka çok muhterem insanlardır, Allah makamlarını ali eylesin. ancak üzerinde konuşulan konu rivayet konusudur ve her konunun ait olduğu bir disiplin, ilgili disiplinin de bir usulü ve literatürü vardır. rivayet konusunun da hadis ve usul-i fıkıh ilimleriyle alakası göz önüne getirilirse bu konuda nihai kanaat muhaddis-fakih kimlikli alimlerin tespitleri esasında şekillenmelidir...
ilgili rivayetlerin bir kitapta geçmesi konunun açıklığa kavuştuğu anlamına gelmiyor; bilakis anılan rivayetlerin hadis kaynaklarında geçmesi ve oralarda yetkin alimler tarafından işlenip hükme bağlanmış olması gerekiyor. kaynakla kitap arasındaki farka değinmeme gerek olmadığını düşünüyorum...
Mevlam usul üzere yürüyen, vusûlle lütuflananlardan eylesin... hayırlı cumalar...
Post Reply

Return to “Önemli Gün ve Geceler”