Vefatlar

Post Reply
Ahmed Ziyaeddin
Posts: 78
Joined: 15 Nov 2007, 22:54
Kan Grubu: 0 (+)

Vefatlar

Post by Ahmed Ziyaeddin »

Vefatlar

Yüce Allah “her can ölümü tadacaktır” diye buyuruyor. Dünya hayatı geçici bir imtihan köprüsü olarak belirlenmiş. Hiç kimse hayatının ne zaman biteceğini de bilmiyor. İşte bu imtihan köprüsünden geçerken insanlar bir şekilde kalıcı hayata intikal ediyorlar. Biz de 2009 değerlendirmelerine dair makaleler silsilesinin sonuncusunu vefatlara ayırdık. Tabii sadece öne çıkan isimleri sıralasak bile uzun bir liste karşımıza çıkacaktır. Biz, hem kendilerini bir kez daha anmak hem de ölüm gerçeğini gözümüzün önünden geçirmek amacıyla 2009 içinde vefat eden veya öldürülen birkaç şahsiyetten özet bilgilerle söz etmek istiyoruz.
İslâm âleminin önemli âlimlerinden ve düşünürlerinden olan Fethi Yeken 13 Haziran 2009’da 76 yaşında vefat etti. Yazdığı eserlerle özellikle gençlerin bilgilenmesine ve bilinçlenmesine öncülük eden Fethi Yeken aynı zamanda Müslüman Kardeşler’in Lübnan kanadının uzun süre liderliğini yaptı. Yeken, son zamanlarında İslâmî Çalışma Cephesi adlı bir siyasi parti kurmuştu ve onun genel başkanlığını yapıyordu. Ayrıca hanımıyla birlikte Trablus’ta Cinan Üniversitesi adlı bir özel üniversite kurmuştu.
2009’da hayatını kaybeden önemli ilim ve düşünce adamlarından biri de Müslüman Kardeşler’in Suriye kanadının ileri gelenlerinden olan Hasan Huveydi’dir. Ürdün’ün başkenti Amman’da tedavi gördüğü sırada 13 Mart 2009 tarihinde 84 yaşında vefat etti. Şam Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan ve aynı üniversitede doktorasını tamamlayan Hasan Huveydi önemli bir dava önderiydi. 1943’te 18 yaşındayken Müslüman Kardeşler’e katıldı ve bir ömür boyu bu cemaat içinde hizmet verdi. Suriye’deki rejimin bu cemaate uyguladığı baskı ve resmî şiddet sebebiyle Üstat Huveydi vatanı dışında, gurbet hayatı yaşıyordu.
Siyonist işgalin Gazze’ye yönelik vahşi saldırısı 1500 civarında insanın şehit olmasına yol açtı. Fakat bunlardan ikisinden ismen söz etmek ve burada kendilerini bir kez daha anmak istiyoruz. Filistin’in ileri gelen ilim adamlarından, hadis profesörü ve aynı zamanda önemli bir dava önderi olan Nizar Reyyan 1 Ocak 2009’da evinin işgalci saldırganların füzelerine hedef olması sebebiyle 50 yaşında hayatını kaybetti. Saldırıda Üstat Nizar Reyyan’la birlikte eşleri ve birkaç çocuğu da şehit edildi.
Bir diğer önemli isim de Hamas hükümetinde uzun süre İçişleri Bakanı olarak görev yapan, Gazze’de güvenlik ve disiplini sağlamada başarılı çalışmalarıyla tanınan, hareketin ileri gelen siyasi liderlerinden Said Siyam’dı. O da 15 Ocak 2009’da kardeşinin evinde olduğu sırada yerinin yerli işbirlikçiler tarafından ihbar edilmesi sebebiyle füze saldırısına maruz kalması sonucu 50 yaşında şehit oldu.
2009’da vefat edenler arasında Suudi Arabistan’ın ileri gelen âlimlerinden Abdullah ibnu Cibrin’i zikretmek gerekir. 13 Haziran’da 77 yaşında vefat eden İbnu Cibrin otoriter bir ilim adamı olmakla birlikte hâkim sisteme yakın durmasıyla tanınıyordu. Bu tutumundan dolayı bazı eleştirilere maruz kalmıştı.
Sudan’ın uzun süre cumhurbaşkanlığını yapan Cafer Numeyri 30 Mayıs 2009’da Sudan’ın başkenti Hartum’da 79 yaşında vefat etti. Cafer Numeyri 25 Mayıs 1969’da Sudan ordusunda albayken gerçekleştirdiği bir darbeyle ülke yönetimine el koymuştu. Ona karşı 1971’de komünistler tarafından darbe yapıldı, fakat halkın komünistlere tepki göstermesi sebebiyle Numeyri üç gün sonra yönetimi geri aldı. 6 Nisan 1985’te General Abdurrahman Suvaruzzeheb’in gerçekleştirdiği darbeyle Numeyri yönetimi son buldu. Yönetimde kaldığı süre içinde çok zikzaklı bir çizgi izlemiştir.
Gabon Cumhurbaşkanı Ömer Bongo da 8 Haziran 2009’da kalp krizi sonucu 73 yaşında hayatını kaybetti. İlk adı Albert Bernard Bongo olan ve Müslümanlığa geçtikten sonra Ömer Bongo adını alan bu kişi Afrika’nın batısındaki Gabon’da, eski cumhurbaşkanı Leon M’ba’nın Kasım 1967’de ölmesinden sonra cumhurbaşkanı olmuştu. O da vefatına kadar bu görevde kaldı. Ömer Bongo bütün ailesiyle birlikte Müslüman olmuştu. Onların Müslüman olmaları Bongo kabilesini etkilemiş ve bu kabilenin mensuplarının da çoğu Müslüman olmuştu. Bongo, 1973 savaşından sonra işgalci Siyonist devletle tüm diplomatik ilişkileri kesmişti.
Irak’taki Şii cemaatin liderlerinden Abdülaziz el-Hakim de 26 Ağustos 2009’da akciğer kanserinden dolayı tedavi gördüğü İran’da 59 yaşında hayatını kaybetti.
2009’da vefat edenler arasında 25 Mart 2009 tarihinde gerçekleşen şüpheli bir helikopter kazası sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nu da özellikle zikretmek gerekir.

Ahmed VAROL/VAKİT

http://www.habervaktim.com/yazar/20532/vefatlar.html
Post Reply

Return to “Köşe Yazıları”