Hâl Değişimi

"Ehl-i Hikmet'e selam olsun!"
Post Reply
seyir

Hâl Değişimi

Post by seyir »

Esselamualeyküm ve Rahmetullah.

Geçenlerde bir yakınım kapsamlı bir psikoloji testi getirdi. Katıldığı seminer serisinden verilmiş. Benden de çözmemi istedi.. Baya uzunca bişey. Sorular ve değerlendirme metodlarına, içerikteki zenginliğe ve sonuca ulaşmadaki kolaylığa bakınca; sırf bu tarz testlerle bile kısmen psikologluk yapılabilir demeden edemedim. Kolaylıkla karşındakinin matematiksel, duygusal, sosyal gibi zeka türevlerinin seviyesini gösteriyor. Daha başka toplumsal ilişkilerdeki durumlarını, psikolojik ahvalini görmek de mümkün. Tabi sonucun doğruluğundaki başarı yüzdesi ehlince tartışılır. 100'den fazla soru vardı. Cevaplamak uzun sürdü... Sonuçlar da biraz karışık çıktı gerçi :)
Gelmek istediğim nokta; soruları cevaplarken, geçen zamana nazaran oluşan fikirsel değişimi fark etmek oldu. Akıl ve bilgisi, zamana ve görsel eğitime bağlı olarak, yaş ilerledikçe gelişip değişebilen insanoğlu için tasavvufi süreç te (sanırım himmet ve hemhal olmalığa bağlı) ayrı bir değişim sahası. İnsan din kitaplarından, hocalardan dinini öğrendikçe olması gereken kişi prototipini zihninde canlandırsa dahi bu şekle bürünmesi, kişisel bazı fikirlerden ve özelliklerinden vazgeçebilmesi kolay olmuyor. İyi hal okuma bilgi ile değil, hal transferi ile mümkün olabiliyor. Mehmed Zahid Kotku (rha) Efendimizin makasın mıknatıs etkisini kazanabilmesi adına verdiği örneği gibi.
Alkolik kişinin alkolün zararını bilip bırakamaması en kaba örneklerden. Kin kötü ama bırakamıyoruz, hased kötü ama bırakamıyoruz. İçimizde manevi organ gibi duruyor. Yeri geldikçe de harekete geçiyor. İster istemez. Durduramıyoruz, çünkü var ve kuvvetli. Ona karşı manevi bir savaş açsak, o anki ruh halimiz veya iradi kuvvetimiz yeterli olmuyor. Bu mubarek tasavvuf bu zor işi kolaylaştırıyor. Bir de bakıyorsuniz ki kendinizde çok bariz ve kuvvetli olan hatalı bir huyunuz, bir kişilik özelliğiniz gayb olmuş. Allah Allah... Ben bunla uğraşmadım bile, nooldu buna? Belki daha bir süre sonra dünyası değişip bambaşka bir insan olabiliyor. 60 yaşındaki adamın çocukluk yıllarını anlattığı gibi, kişi kısa süre önceki halini hatırlayıp "ah vah ne hallerde ne huylarda ne işlerdeymişim" diyebiliyor.

Bu psikolojik test de, bu kadar olmasada buna benzer şeyler hisettirdi. Bazı sorular, "bu soruya yakın geçmiş zamanda daha farklı cevap verilirdi", gibi değerlendirmeler çıktı...

Birçoğumuzun hatırına gelmiştir, şöyle bir huyum vardı, artık o huyda diretmiyorum, zayıfladı...gibi.

Cumanız Mubarek Olsun.
Abdüllatif
Posts: 1556
Joined: 28 Jul 2007, 15:32
Kan Grubu: AB (+)

Re: Hâl Değişimi

Post by Abdüllatif »

Teşekkürler abicim... :x
Vay, yüz bin vay kim dildardan ayrılmışam
Fitne–çeşm ü sahir u hunhardan ayrılmışam
Bülbül-i şûride em gülzârdan ayrılmışam
Kimse bilmez kim ne nisbet yârdan ayrılmışam!
maneviyat

Re: Hâl Değişimi

Post by maneviyat »

seyir wrote:

Birçoğumuzun hatırına gelmiştir, şöyle bir huyum vardı, artık o huyda diretmiyorum, zayıfladı...gibi.
Gerçekten çok güzel ve önemli bir konuya değinmişsiniz ve güzelde açıklamışsınız.Huylarımız malesef tam anlamıyla değişmiyor sanırım yanlış mı hatırlıyorum bilmiyorum ama öyle bir konu okumuştum fakat huylarımızı güzelleştirebiliyoruz.İşte bu güzelleştirmede tasavvuf gerçekten çok önemli,Mesela bir örnek, bazılarımız bazı konularda birden çok fevri olabiliyor buda öfkeyle kalkan zararla oturur misali bu dünya ve ahiretimizde bizlere kayıp olabiliyor.Bunun düzeltilmesi de sabır ve güzel bir usluba kendimizi alıştırıp yaşamakla oluyor.Belli bir süre sonra bakıyorsunuz eskisi gibi hemen sinirlenip kalp kırmıyorsunuz yada daha aza inmiş olduğunu görüyor ve daha güzel sonuç alıyorsunuz.Yani bunları yaşayarak öğreniyor ve zamanla güzelliğini farkediyorsunuz.
Post Reply

Return to “Tefekkür”