Gençlere Cemaaat Şart

Gençlerimizin dini ve kültürel eğitim ve gelişimi.

Moderator: Leyla Hanne

Post Reply
Zeyneb Büşra
Genel Yetkili
Genel Yetkili
Posts: 872
Joined: 28 Jul 2007, 18:09

Gençlere Cemaaat Şart

Post by Zeyneb Büşra »

SA. Aklıma gelen ve paylaşmak istediğim bir nokta var. Yeni yetişen neslin kesinlikle bir cemaati olmalı ve tassavvufi terbiyeden geçmeli. Bir dini topluluğun içerisine girmeyen ve tasavvufi terbiyeden yoksun gençler yollarını şaşırıp sokağın, kötü alışkanlıkların ve arkadaşların kurbanı oluyor. Velevki ailelleri çok seçkin, dindar kişiler olsalar bile. Hepimiz çocuklara dini bilgileri vermeye gayret ediyoruz bu gayet güzel ama sosyal ve dini bir topluluk içerisinde olmaları şart. Tanıdığım böyle birçok kişi var. Aile çok dindar, Kur'an-ı Kerimi öğretmişler, namazı öğretmişler. Ama bir bakıyorsunuz özellikle erkek çocuklarında ergenlikten sonra modern kültürün, sokak kültürünün etkileri görülmeye başlıyor. Saçını taraylından giyim kuşamına kadar.
Oturup kalkmasını öğreneceği, kötü çevreden kendisini koruyacağı, sosyalleşeceği bir dini topluluk ve cemaate çocuklarımızı küçük yaşta sokmalıyız. Bu onların dini bilgilerinin yanısıra nefsi terbiyeleri için şart. Cemaati olmayan gençler aileleri dindar olsalar bile bir süre sonra kendilerini o modern kültürün içerisinde buluyorlar.
Refika

Re: Gençlere Cemaaat Şart

Post by Refika »

V.a.s. kesinlikle ve kesinlikle katılıyorum Zeynep. Dün de gerekli idi bugün de gerekli. Hatta geçmişe kıyasla bugün daha da gerekli. Eskiye nazaran şimdi gençelerin ayıp kavramı da kalmadığı için bozulmanın boyutları çok daha fazla olabiliyor.
dergah
Posts: 318
Joined: 30 Nov 2007, 23:53
Kan Grubu: B (+)

Re: Gençlere Cemaaat Şart

Post by dergah »

:x
kinali2855
Posts: 119
Joined: 01 Jan 2008, 17:09
Kan Grubu: 0 (+)

Re: Gençlere Cemaaat Şart

Post by kinali2855 »

sadece bunun gençlerle sınırlandırılmasının doğru olmadığını düşünüyorum.
Men Dakka Dukka
Leyla Hanne
Posts: 1395
Joined: 22 Nov 2007, 21:24

Re: Gençlere Cemaaat Şart

Post by Leyla Hanne »

Kınalı Beyin dediği gibi herkese gerekli ama özellikle gençlere daha çok gerekli böyle çevrelere, kişilere çok ihtiyaçları var. Ergenlik bunalımlarını, çıkmazlarını ancak bu şekilde atabilirler. Sohbet ortamlarında, zikir ortamında, ihvanlıkta, dostlukta...

Giyim kuşam diyince sen Zeynep Hocam aklıma birşeyler geldi. Bizde görüyoruz çocuk hafız, imamhatip mezunu olmuş sokakta görsen yakıştıramazsın. Kişileri eleştirmek amacıyla söylemiyorum örnek olduğu için, bence bir insan giyinişiyle konuşmasıyla tavrıyla herşeyiyle belli etmeli bulunduğu statüyü,konumunu, dinini, idealleri...

Bütün bunları düşünüyorum ama uygulamak zor oluyor, gittikçe zorlaşıyor hocam. Yani benim de kardeşlerim var, biz de bin dereden su getiriyoruz, en iyisi olmaları için. Tavırları, konuşması, ahlakı, edebi için...Ama anlaşmak da zor bu yaş çocuklarıyla. Özellikle erkek çocuklara daha zor yahu, ne bilim kızları yetiştirmenin daha kolay olduğunu düşünmeye başladık biz ailecek. :lol: Muhakkak hepsi zor ama erkek çocuk yetiştirmek daha zor zannımca. Ve kesinlikle bir yere bağlılık, bir rahleyi tedris olayından geçecek insan. Farklı çevrelere gire çıka öğrencek, görecek kendinde deneyecek. Böyle böyle kendini, karekterini oluşturacak. Biz böyle gördük, böyle kendimizi geliştirdik, bakış açılarımız hepsi bunlar sayesinde gelişti, büyüdü. :) Allah daha da artırsın.(Amin)
maneviyat

Re: Gençlere Cemaaat Şart

Post by maneviyat »

Zeyneb Hanım düşüncelerinize canı gönülden katılıyor ve destekliyorum :) ve gözlemlerimden cemaate girmiş olan gençlerin çok düzeldiğini daha şuurlu olduğunu farkediyorum.Gençlerin yaşanılan ortamda ki ve toplumda ki negatifliklerden ve yanlışlardan etkilenmemesi biraz zor.Aslında cemaatlerin bu konuda hizmeti ve faydası çok ama yanlış intibalar uyandır(ıl)mış insanlarda.Sanki gençler bir cemaate girince sürü psikolojisi olacak gibi değerlendirmeler, garip yaklaşımlar ve düşünceler de var.Bazı gençlerde de sanki böyle bir bakış açısı var gibi.Cemaat,tasavvufi eğitim ve terbiye, genç, yaşlı hepimize gerekli ama daha erken yaşta başlaması, cemaat bilincini edinmek ve yaşamak, daha erken eğitimli ve şuurlu olmak, kötülüklerden daha erken kendini çekebilmeye, İslam'ı daha iyi yaşamaya sebep olur diye düşünüyorum.
Last edited by maneviyat on 09 May 2010, 00:43, edited 1 time in total.
hatun hanım
Posts: 1
Joined: 05 Feb 2010, 15:56
Kan Grubu: A (+)

Re: Gençlere Cemaaat Şart

Post by hatun hanım »

sa. ben yeni üye olmuş bir anneyim. gençlere cemaatin şart olduğunu oğlumla yaşayarak her an hissediyorum oğlum yedinci sınıfa gidiyor imanlı bir genç. fakat oda çevresinde dindar arkadaşları olmadığı için çok müteessir oluyor. şöyle sohbetlere katılabileceği abileri olsa çok iyi olurdu. adana da oturuyoruz. eğer bizi böyle bir sohbet ortamına yönlendiriseniz çok seviniriz. şimdiden allah razı olsun. merakla bekleyeceğim.hatun hanım
Post Reply

Return to “Gençlere Yönelik”