Lüks

"Ehl-i Hikmet'e selam olsun!"
mnctosman

Re: Lüks

Post by mnctosman »

http://video.eksenim.mynet.com/mnctosma ... li/357994/

Alaaddin-i Attar Hz. (k.s) konu alan bir film de geçen konuşmalar bize konuyu daha da aydınlatacaktır.
User avatar
Gucdüvânî
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Posts: 1226
Joined: 28 Jun 2007, 22:26
Contact:

Re: Lüks

Post by Gucdüvânî »

Saygılı değer üyemiz, mynet video'ya ait bir gösterimimizyok ne yazıkki. Onun yerine google video ve türevlerini (youtube) kullanmanızı tavsiye ederim.
User avatar
mehmetemin
Posts: 677
Joined: 02 Nov 2007, 16:45
Kan Grubu: 0 (+)

Re: Lüks

Post by mehmetemin »

mesela camileri süslemek ,içlerine sanat eserleri yapmak,altından ,gümüşten kıymetli taşlarla işlemeler yapmak.şöyle avizeler ,böyle halılar vb

efendim bir kısım bu caiz değil hz peygamberin mescidi kerpiçeten idi ,üstü hurma dalları ile örtülü halısız kilimsiz bir mabeddi demişler.

bir kısım devir değişiyor insanların konutları, evleri lüks olunca kerpiç bir cami herkesin gözünde virane bir yer görünür.yani tasavvur edelim kerpiç üstü açık halısız ,kilimsiz bir mescidin kullanımı ne denli zorlaşacaktır,şimdilerde o camide klima yok diye bile tercih etmiyoruz.klimalı camiye gidiyoruz.

o zaman mabedimizi,camimizi ortalamının üstünde olsun diye fetva verilmiş fakat ,buradada insan kullanımı kolaylaştırmak yerine camiye çok fazla altınlı gümüşlü şatafatlı şeyler yapıp ,aşırı enerji tüketen aydınlatma aksamı falanda israfa giriyorsa halimiz işte perişan olur.

yeni bir altabaşlık olarak ibadetlerde ve ibadethanelerde lüks başlığındada değerlendirmeler yapabilirz.
Zeyneb Büşra
Genel Yetkili
Genel Yetkili
Posts: 872
Joined: 28 Jul 2007, 18:09

Re: Lüks

Post by Zeyneb Büşra »

Refika hanım sizin karışık olarak nitelendirdiğiniz zihninizden ben gayet açık seçik, aydınlatıcı notlar aldım. Zaten hocamızın sözleri olayı büyük ölçüde açıklıyor. Burada lüks derken ne anladığımız önemli. Kastımız ihtiyaötan fazlası, şatafat ve israfsa haram, ama kastımız işimizi imkanlar doğrultusunda daha rahat görmemize yarayacak şeylerse elbette imkanlarımızı kullanabiliriz.

Bu arada mehmetemin bey, bu ibadethanelerde lüks konusu gerçekten tartışılmalı. Camilerimiz çok güzel olmalı tamam buna varız ama güzellik sizce gösteriş midir? İbadetin sağlığına zarar veren bir güzellik anlayışı zaten camilerimizde uygulanmamalı bence. Farklı, şatafatlı, pahalı mimari bence güzellik değildir.Mesela şu oradaki Şakirin camiinin mimberinin fotoğraflarına baktık ve tartıştık geçen, farklı dikkat çeken pahalı bir duruşu var ama bu güzellik ölçülermiz için gerçekten yeterli ya da doğru mu? Türk İslam mimarisi bu açıdan çok başarılı. Muazzam bir sanat eserinde esasında müthiş bir tevazu mevcud. Ama yeni camilerimizde malesef bu yok.
Leyla Hanne
Posts: 1395
Joined: 22 Nov 2007, 21:24

Re: Lüks

Post by Leyla Hanne »

İbadethane elbette çok güzel. Türk İslam mimarisi müthiş bence. Şatafatla, gösterişle; güzelliği ve estetiği kendi adıma karıştırdığımı düşünüyorum. Bence camiler süslemeli olmalı, güzel olmalı, böyle baktın mı Subhanallah neler ne güzellikler,işlemeler var dedirtmeli. Sonuçta camiler, mescitler Allahu Teala'nın evi.

Fatih Cami diye hatırlıyorum, o kemerler kolonlar ne müthişti yahu. O kemerlerin öyle bir milimetrik hesabı varmış ki bir mimar arkadaşımla ziyaret etmiştik o anlatmıştı. Subhanallah dedirten projeler, noktalar var.

Şakirin Caminin mimarisi bence güzeldi, ama orada bir konu hoşuma gitmedi. Mimarı açık bir hanımefendi, camide öyle pozları var ben yaptım dercese. Yani turist gibi gezmiş,durmuş. Halbuki camilere açık girilmez, girilmesi uygun değildir. Uyarılmalıdır diye düşünüyorum.

Yeni camilerimizde bu yok diyorsun ya hocam aslında herşey devirle alakalı, yeni dünya düzeni teknolojisiyle. Misalen bizim beğendiğimiz camilerin hepsi Osmanlı, Selçuklu mimarilerini barındırıyor. Ama şu anda o mimariler, işçilikler, çiniler, tezhipler çok az. Şakirin caminde gördüğümüz gibi aritmetik şekiller, ters düz farklı modeller var.
User avatar
mehmetemin
Posts: 677
Joined: 02 Nov 2007, 16:45
Kan Grubu: 0 (+)

Re: Lüks

Post by mehmetemin »

şimdiki camilerimiz maalesef mimari,estetik açıdan çok kötüler ve bilinçsiz şekilde yapıldığı için birçok israfa mahal veriyor.içinde sanatsal bir durum olsa neyse ne yazıkki boya ile süslenmiş basit özellikte camiler buna rağmen kullanılışlı olsa o da yok maalesef.

kimisinin ısıtılması problem binlerce TL ısıtma masrafı harcanan bu 100 bin TL yi yıllık devirmiş camiler var.cemaatten toplanıyor hadi oaraya buraya harcayacağına camiye versin diyelimde israf gerçekten.hangi tarihi camimizde ısıtma problemi var.

kimisinin aydınlatılması aşırı derecede masraflı.kimisin devamlı tamir masrafı çıkarıyor.koca koca camiler 500 yıllık 30 yıllık cami dökülüyor ,hersene boya badana.vb.
User avatar
nisanur
Posts: 518
Joined: 13 Nov 2007, 18:10

Re: Lüks

Post by nisanur »

Çok uzun zaman önce ülkemizin en zenginlerinden biri sakal traşı için Yunanistana gittiğini okumuştum,o bana göre lüks,şaşaalı yasantısı olan bir hanım üstelikte zengin yurt dısından alişveriş yapmış evine yine uçakla dönmüştü,bunlarda bize göre lüks ,onlara sorsanız belkıde normaldır, ama onca aclıktan ölenleri düşündukce etrafımızda borc batagına gömülmüş kişileri görüpte es gecmete lüks, zenginin mali züğürdün cenesini yorar derler ya aynı burdakı gibi olsa gerek . :)
İhtiyacımdan fazlası bana kalsa lüks,çünkü gercekten ademoğlunun gözü asla doymaz.
Dinle neyden duy neler söyler sana
Sızlanır hep ayrılıklardan yana
Kestiler sazlık içinden der beni
Dinler ağlar hem kadın hem er beni...
Post Reply

Return to “Tefekkür”