Gençlerle İletişim.

Gençlerimizin dini ve kültürel eğitim ve gelişimi.

Moderator: Leyla Hanne

Post Reply
User avatar
_Zişan_
Posts: 136
Joined: 09 Jul 2009, 17:37

Gençlerle İletişim.

Post by _Zişan_ »

Gençlere karşı sabırla ve yumuşaklıkla davranılmalıdır. Anne babanın alışkanlıkları ve huyu ne ise, cocuk da onlara benzeme yolculuğundadır. Ancak, gençlik dönemlerinde farklı merak ve hevesler araya girebilir. İşte bu dönemde, çocuğun arkadaş ortamına çok dikkat etmeli, iyi bir ortamda bulunması için gayret göstermelidir. Okul seçimi yaparken çocuğumuzun nasıl bir eğitim alacağından ziyade, nasıl arkadaşlara sahip olacağına dikkat etmeliyiz. İyi arkadaşlar ve iyi örneklere küçüklüğünden beri özendirilen çocuk, hayatta daha başarılı olacaktır. Ergenlik dönemi, ilk çocukluk yıllarında olduğu gibi, hayatı keşfetme, yeni meraklar ve yeni arayışlar içine girme dönemidir. Bir gruba ait olmak ve kabul görmek, bu dönemin önemli ihtiyaçlarındandır. Genç, bazen sırf arkadaşlarından takdir görmek için, ailenin kabul etmeyeceği davranışlara özenebilir. Anne baba gençle öyle bir iletişimde olmalı ki, çocuğun olası bu heveslerinin önünü kapatmış olsun.

• Sık sık öğüt vermek yerine, örnek davranışlarda bulunmalı. Peygamber Efendimiz SAS ve alimlerin söz ve hayatlarından örnek referanslar gösterilmeli. Bu dönem öncesinde Onların sevgisi verilmişse etkili olacaktır.

• Anne baba gencin yerine kendini koymalı, onu anlamaya çalışmalı.

• Sakin ve yumuşak bir iletişimde olmalı.

• Evin karar ve sorumluklarına onu da katmalı, fikrini almalı.

• Ne kadar sıklıkta dışarı çıktığı, kimlerle beraber olduğu ve hangi saatte geldiğiyle ilgili evin önceden konulmuş kuralları olmalı.

• Ona güvendiğini belirtmeli, eleştirmekten kaçınmalı. Sık sık eleştirilen çocuk, sürekli savunma halinde, çatışmaya hazır ya da içekapanık olacaktır.

• Anne baba olarak yeniliklere açık olmalı, çocugun maruz kalacağı gelişmeleri yakından takip etmeli.

• Çatışmak yerine, uyuşmazlık olan konuda neden karşı çıktığımızın sebeplerini yumuşak bir dil ve iyi bir zamanlamayla anlatmalı.

• Unutmayalım; bazen bize karşı öyle görünmeseler de kendi kendilerine düşünürken daha makul ve mantıklıdırlar. Beğenmediğiniz arkadaşlarıyla ya da giyim tarzıyla ilgili eleştirinizi sebebini açıklayarak yapın. Dikkate almıyor gibi görünse bile, endişe etmemelidir. Genç, kendi kendine kalınca düşünecektir. Sabır…

• Tartışmaları ondan ümitsizmiş gibi davranarak yarım bırakmamalı, güven ve ümit işeren sözler söyleyerek sonuçlandırmalı.

• Onu kontrol etmek adına her sırrını öğrenmeye çalışmamalı, unutmamalı ki, o da artık ayrı bir birey olma çabasındadır.

• Ebeveyn, gencin, asilik, inatçılık, bananecilik, anne babayı beğenmeme, vurdumduymazlık gibi yönlerini kalıcı gibi algılayıp, kendilerini ve çocuklarını üzmemeli. Bu özelikler aynen okul oncesi inatlaşma dönemindeki gibi gelir ve geçer. Sabırla muamele etmelidir. Gencin her olumsuz davranışını büyüteç altına almamalıdır.

Psik. Tuba ERDÖNMEZ YILDIRIM
Hak kulundan intikàmın yine kul ile alır,
Bilmeyen ilm-i ledünnü onu kul yaptı sanır.
Cümle işler Hàlik'ındır, kul eliyle işlenir;
Hakk'ın emri olmaz ise, sanma bir çöp deprenir.
User avatar
nisanur
Posts: 518
Joined: 13 Nov 2007, 18:10

Re: Gençlerle İletişim.

Post by nisanur »

Küçükken herkes nasihat eder sıkıntı yapardık şimdi büyüdük biz nasihat eder olduk,insan nasihatle degilde kendi durusuyla örnek olmali .
Dinle neyden duy neler söyler sana
Sızlanır hep ayrılıklardan yana
Kestiler sazlık içinden der beni
Dinler ağlar hem kadın hem er beni...
Post Reply

Return to “Gençlere Yönelik”