Page 1 of 3

İMAM HATİP

Posted: 24 Jun 2009, 00:34
by mehmetemin
imam hatip liseleri ile ilgili anılarımızdan tutun,geçmişi,geleceği,bu okulların ülkemize ve insanlara yaptığı katkılar,hatalı oldukları yerler varmıydı,imam hatip okullarının bizim için önemi,yeri bambaşkadır.bu konudaki görüşlerimiz paylaşalım.

Re: İMAM HATİP

Posted: 24 Jun 2009, 22:47
by Refika
Zorla gönderildiğim ve çok zorlanarak ayrıldığım okul...

İlk okul öğretmenimden tutun çevremdeki hemen herkesin kötülediği, kafamda nazi kamplarını andıran bir görüntü ile karşılaşacağımı umduğum, ama ilk günden itibaren hayran olduğum, 6 senemin nasıl geçtiğini bile anlamadığım okul...

Sınıf 60 küsur kişilik... İlk ders Kur'an-ı Kerim, Aşr-ı Şerifi mest ola ola dinledik...

Bizim okula ilk başladığımız seneler son sınıf ablalarımızla çok görüşürdük, çok da severdik. Her biri edeb abidesi gibi gelirdi gözüme. Bizim zamanımızın son sınıflarının durumunu ise hiç iç açıcı bulmazdım. Her sene durum gittikçe değişti menfi yönde.

Öğretmenlerimin her birini çok severdim, hala da severim. Ama yavaş yavaş parazit hocalar gelmeye başladı.

Bir süre sonra öğrenci sayısının azalmasından dolayı müzekker ve müennes bölümleri birleştirildi. sınıftan çıkamaz olduk. sonra sonra tabii gevşemelerde arttı...vs.

Yine de hiç bir okula denk tutmam, yeri bambaşkadır.

Re: İMAM HATİP

Posted: 24 Jun 2009, 23:40
by mehmetemin
benimde 4 senemin geçtiği ,hiç bir zaman unutamayacağımız anılarımızın yaşandığ,o günleri andıkça hala burukluk hissttiğim ,hadi gel o günlere bir daha dön denilse hemen evet diyeceğim okulum.

gerçekten en revaçta olduğu dönemlerinde başladığımız okulumuzdan 28 şubat süreci nedeniyle hüzünlü şekilde veda ettik.biz imam hatip olma niyeti ile gitmemiştik,dini bilgisi yerinde mühendisler,doktorlar olmak istiyorduk.

gerçekten ortamı başkaydı ,çünkü ilkokul 5 ten çıkıp birden bizden bir hayli büyük abilerin ,içinde ,ilkokuldan farklı derslerin başladığı bu okul bizim için gerçekten çok ilginç bir yerdi.

imam hatip e gidenlerin hep idealleri ,gerçekten bütün arkadaşlarımız idealdi,kültürlüydü.o zamanlar daha ortaokulda verilen bilgi ve kültür bence üniversite seviyesindeydi,hocalar canla başla ,şevkle çalışırlardı.

güzel günlerimiz geçti hala arkadaşlarımızla dostluklarımız devam eder.çok iyi yerlere gelen arkadaşlarımız oldu.çünkü imam hatipe zamanında alınmak için ne torpiller yapılırdı,öylece yoğun ilgi vardı.iyi ailelerin çocuklarının buluştuğu bir okuldu adeta.

ama ne yazıkki birden önü kesildi,kaliteli öğrenciler okulu bıraktılar ,hocalar dağıtıldı,o havası artık kalmadı.
keşke o ruh yeniden olsa ,

rahatsız olduğum yönü sadece bir partinin yaşça büyük abiler vasıtasıyla yönlendirme faaliyetlerinde bulunmasıydı.bu tip bir siyasallaşma yaşanmamış olsaydı daha iyi olurdu kanaatindeyim ama oda o zamanlar için bir türkiye gerçeğiydi.

içinde cuma namazı kılınan okulumuzu,çantalarımızda kuran-kerimlerle gittiğimiz okulumuzu ne kadar arasak az,o günleri bir daha asla bulamadık.iyiki bu okulda okumuşuz ,bu güzel günleri kısada olsa görebilmişiz.

Re: İMAM HATİP

Posted: 25 Jun 2009, 00:09
by Leyla Hanne
mehmetemin wrote: içinde cuma namazı kılınan okulumuzu,çantalarımızda kuran-kerimlerle gittiğimiz okulumuzu ne kadar arasak az,o günleri bir daha asla bulamadık.iyiki bu okulda okumuşuz ,bu güzel günleri kısada olsa görebilmişiz.
İmamhatiplerin en çok mescitleri sevdim ben. Abdest almak için ayrı lavoboların olması da çok hoşuma gitmişti. Bizim okullarımızda mescit yoktu, sonra pilav günleri mantı günlerini de çok sevdim. Sağolsunlar hep davet ederler di çok güzel kaynaşmış bir olmuş insanlarla tanışırdım ben bu davetlerde, herkes aynı fikirden herkesin farklılıkları da olsa bir amaç var. Ve Refika Hocama katılıyorum tanıştığım bütün arkadaşlar önce bir yargıyla gelmişler sonra ama okuldan ayrılmak istemediler.Çok ağladılar, üzüldüler, ama hayata atıldılar.

Birde bu ezber yarışmalarınızı çok severdim. Bizim okul yarışmalarında işte laptop olurdu, bisiklet, ıpod işte bir şehir gezisi gibi olurdu. Ama imam hatipte yarışmalarda umre hediyesi olurdu. Kazanmak için bizim arkadaşlar ne hadisler ezberlemişlerdi.

Peki şimdik neden bozuldular* Acaba toplumda bozulma olduğu için onlarda da mı gösterdi. Çünkü biz diyoruz imamhatipliler de böyle oldu diye. Düz liseler, meslek liseleri hep aynıydı sadece dozu arttı bu yıllarda.

Bence şuan imamhatip hem katsayı probleminden kaybediyor hemde toplumun iyice bozulmasından. Mesela buralarda tavır öyledir çocuk anadolu lisesini kazanamadı mı aman düz liseye gitmesin bozulur işte imam olsun bu diye düşünülüyor. Eğer bu mantıkla o çocuğu oraya yollarsan bir açıdan kaybedersin, çünkü sen onu ona allı pullu olarak değil son bir seçenek gibi gösteriyorsun onu. Sonra da verim bekliyorsun.

İmamhatip mezunlarının yada imamların kuran kursu öğreticilerin bir özelliği de paraları çok bereketli oluyor. Yani gözlemlediğim kadarıyla hayatın tüm ağır şartlarına rağmen çoluk çocuğa rağmen Allahu Teala onlara öyle bir geçim vermiş ki, bereket vermiş ki. Allah daha da artırsın ne diyelim:)

Re: İMAM HATİP

Posted: 27 Jun 2009, 22:06
by Refika
Forumda iki kişimiyiz İmam Hatipli?

Re: İMAM HATİP

Posted: 28 Jun 2009, 16:27
by mehmetemin
benimde ilgimi çekti gereçketen bu forumun en az yüzde doksanı imam hatiplidir diye düşünüyordum

Re: İMAM HATİP

Posted: 28 Jun 2009, 17:03
by Refika
Belirtmek istemiyor sanırım kimse. Hoş kimler imam hatipli gibi bi anket değildi bu ama, vefa borcu bir iki kelam etmez mi insan? :)

ya da biz nesli tükenenlerdeniz ki iki kişi kalmışız :)

Re: İMAM HATİP

Posted: 28 Jun 2009, 17:26
by Zeyneb Büşra
Belirtmemekten ziyade çok fazla imamhatipli yok sanırım aramızda. Ben böyle tahmin ediyorum forum ahalisine genel olarak baktığımda.

Re: İMAM HATİP

Posted: 28 Jun 2009, 17:35
by Abdüllatif
imam hatipli değilim ama cemaatimizin hareketli heyecanlı dönemlerinde imam hatipli arkadaşlarla çok sohbetlere, programlara, gezilere, pikniklere katıldım. Ben de imam hatipli sayılırım. :D

Re: İMAM HATİP

Posted: 28 Jun 2009, 18:30
by Zeyneb Büşra
Kalben hepimiz imamhatipliyiz elbette. :)

Re: İMAM HATİP

Posted: 29 Jun 2009, 12:58
by mehmetemin
imam hatipli olmak ayrıcalıktır. :D

Re: İMAM HATİP

Posted: 29 Jun 2009, 13:06
by nisanur
Zeyneb Büşra wrote:Kalben hepimiz imamhatipliyiz elbette. :)
Kesinlikle kalben imam hatipliyiz :) ama normalde bende keşke imam hatip okusaydım diyorum . :|
Bir imam hatibe en son kursumuzun yarışması oldugu 2007 de girmiştim ,onun dısında kızlara bayılıyorum ne güzel hepsi çok şeker etekler uzun.. seneleri geri getirebilsem yatılı bir imam hatipte okumayı çok isterdim .Hocamızda cok tavsiye ederdi ,çocuklarımıza nasip olsun ne diyebilirim ki .

Re: İMAM HATİP

Posted: 29 Jun 2009, 13:19
by maneviyat
mehmetemin wrote:imam hatipli olmak ayrıcalıktır. :D
Dün bu sözü yazacaktım vazgeçtim siz yazmışsınız genelde İmam Hatip okuyanlar bu cümleyi söylerler ee hakılılarda galiba tabi biz gibi İmam Hatip te okumak isteyip okuyamayanlar ise imrenerek özenerek bir ah çekeriz :) Yanlız yorumlarıızdan şöyle birşey anladım yanlışsam düzeltilsin lütfen hatada yapabilirim :) sanırım sizlerin zamanındaki İmam Hatipler'in durumu şuankinden daha mı iyiymiş ? İmam Hatip li dostlarımız var nasip olur görüşürsek onlarla bu konuda muhabbet edip görüşlerini alıp paylaşabilirim belki...

Re: İMAM HATİP

Posted: 29 Jun 2009, 13:50
by mehmetemin
gülsevada hanım imam hatip önceden daha iyiydi sözünü ,konuştuğumuz hocalar ifade ediyorlar,o eski imam hatip zamanları çok iyiyidi,şimdi pek öyle değild iyorlar ,bizde ona binaen ve tabiki talep imam hatiplere düştüğü için diyoruz.

imam hatipte okumak bir ayrıcalıktır,yani bunu ukalalık için demiyoruz ama imam hatip bizim için ,başka okullarıda görünce yani benzetmek yanlış olmasın cennetir yani.

çünkü bu okulda islami eğitim ,ders müfredatı yanında ,görsel olarakta yapılmakytaydı.yani sadece meslek dersleri dediğimiz (imam hatipe has din dersleri haricinde) diğer derslere giren hocalarda kapasiteli ve bilgili olduğu için ingilizce dersinde ingilizce ilahi öğenirdik.hadisi şerifleri ingilizceye çevirirdik.
fen dersinde dinden konuşulurdu yeri gelir ,edebiyattada ,matematiktede.

hatta bizim okulda bazı seçme öğrenciler daha yayılmış bir hafızlık eğitimi veren hocalar vardı.yani az ezberlerle 5 ,6 yılda hafız yetiştirlerdi,bu grup mesela öğle tatilinde hafızlık çalışırlardı.

okul içinde cami olduğu için kendi açımdan cemaat kültürünü burada aldım diyebilirim.yine bu mescidler sadece namaz kılınan değil ,kimi hocaların,büyük abilerin sohbet ettiği bir yerdi.daha üst sınıflar ezan kamet ,hutbe eğitimi falan alırlardı.

sınflar arası en güzel kuran okuma yarışmaları yapılırdı.
meslek derslerine abdestle girilirdi.

şimdilerde kaldırmışlar gerçi bizim okulun koridorlarının açıldığı alanlar olduğu bölünmüştü,kız erkek orada bile karışmaz,bahçeler bile ayrıydı.

güzel ilahi okuyanlar bazı derslerde kafamız dağılsın diye ilahi okurlardı.

kendi halimizde gül gibi yaşar giderdik. ah nerede o eski günler.

şunuda ifade etmek gerekir çok ciddi bir din kültürü ve genel kültürde kazandırırdı imam hatip ,daha biz ortaokuldayken necip fazıl kitaplarını falan okumuştuk ,ben lisede ilkdefa necip fazıl okuyana falan çok şaşırırdım.
ciddi kitaplar okurduk okumamız tavsiye edilirdi.imam hatip erken havaya sokardı ,çünkü 8 yıllık eğitim olmadığı için ilkokuldan sonra birden daha farklı bir atmosferin içine girilirdi.

Re: İMAM HATİP

Posted: 29 Jun 2009, 14:19
by Zeyneb Büşra
Mehmetemin bey bunları bizi daha da imrendirmek, pişman etmek için mi yazdınız? :) Şaka bir yana, benim zamanımda imamhatipler böyle değildi ama hala bence diğer liseelrden ne olursa olsun, nasıl değişime uğrarsa uğrasın çok daha iyi konumda olduğu kesin imamhatiplerin. Özellikle de kız çocuklarının lise eğitimi için tek seçenek günümüzde bence.