ETKİLİ DİNLEME

Moderator: Leyla Hanne

Post Reply
User avatar
anchebout
Posts: 82
Joined: 25 Oct 2007, 22:20
Kan Grubu: B (+)

ETKİLİ DİNLEME

Post by anchebout »

ETKİLİ DİNLEME

İnsan sosyal bir varlık olduğuna göre, yaşamını diğer insanların desteğinden ve dostluğundan yoksun olarak sürdüremez. Varlıklarını devam ettirebilmek için tarih boyunca insanlar birlikte yaşamışlardır.

İnsanın başkalarıyla kurduğu ilişki onun sosyal boyutunu meydana getirir. İnsan insana ilişkileri anlatan kavramın adı da ?iletişim?dir. İnsanların duygu, düşünce ve isteklerini; kelimeler, jestler, mimikler ve davranışlar aracılığıyla karşılıklı olarak birbirine aktarmasına iletişim denir. Yani iletişim, kişiler arasında duygu, düşünce ve bilgi alış verişi niteliğindeki etkileşimdir. Bu karşılıklı etkileşimde temel amaç, ?anlaşmak? olmalıdır.

Karşılıklı duygu, düşünce ve bilgi alış verişini sağlayan sembollere ?mesaj? denir. İletişimde biri ?mesaj alıcı?, diğeri de ?mesaj verici? olmak üzere en az iki kişi vardır. Mesaj alıcının iyi bir dinleyici; mesaj vericinin ise iyi bir konuşmacı olması lazım. Öyleyse iletişimin iki temel unsuru, ?dinleme? ve ?konuşma?dır.

Kişi her şeyden önce iyi bir dinleyici olacak ki karşısındakiyle sağlıklı bir iletişim kurabilsin. Bedenimizin gıdası, nasıl yiyip içmekse, ruhumuzun gıdası da dinlemektir.

Halk edebiyatımızın ustalarından Karacaoğlan da;

?Mecliste arif ol kelâmı dinle

El iki söylerse sen birin söyle?

Diyerek, dinlemenin arif insanlara has bir meziyet olduğunu söylüyor. Aynı zamanda bu mısralarında, az konuşup çok dinlemenin gereğini de vurguluyor.

Türkçemizdeki, ?Can kulağıyla dinlemek? deyimi insan ilişkilerinde, dikkatli bir şekilde dinlemenin önemini ne güzel anlatıyor. Başkalarını can kulağıyla dinlerseniz, onlara saygı gösterdiğiniz belli olur. Herkesin kendisini can kulağıyla dinleyecek birilerine ihtiyacı var.

Toplum olarak bilgi edinmemizin kaynağında daha çok dinleme var. Ama ne yazık ki bu olumlu özelliğimizi de kaybetmek üzereyiz.

Tuncer Elmacıoğlu
"Her rüzgarla otlar gibi sallanırsan, dağlar kadar olsan da bir ota değmezsin." Mevlana
Post Reply

Return to “Kritik Analitik Düşünce ve Kişisel Gelişim”