Hafızayı Güçlendirme

Moderator: Leyla Hanne

Post Reply
User avatar
anchebout
Posts: 82
Joined: 25 Oct 2007, 22:20
Kan Grubu: B (+)

Hafızayı Güçlendirme

Post by anchebout »

Hafızayı Güçlendirme

Hafızayı diri tutmak için beyin jimnastiğinin işe yaradığı anlatılıyor. Her gün beyin jimnastiği yapın. Bunun için Meydan Larousse?u ezberlemeniz gerekmiyor. Her gün okuduğunuz gazetedeki haberlerin beyninizde bir özetini çıkarmaya çalışırsanız, birkaç arkadaşınızın telefon numarasını aklınızda tutarsanız veya gün boyu görüştüğünüz kişilerin giysilerini hatırlamaya çalışırsanız yeterli olacaktır.

Spor, insan zihnini açan bir etkinlik.

Spor yapamayacak yaşta olanlar, bulmaca çözmeli, sosyal ilişkilerini canlı tutmalı. Seyahat etmek ve bol bol kitap okumakta büyük fayda var. Çünkü insan yeni bilgiler edindikçe beyindeki iletişim şebekelerini ve hafıza çekmecelerini daha fazla kullanıyor.

Bilinçli olarak aklınıza ilk önce hatırlanması gereken şeyi sokun. Örneğin bir kişinin ismini hatırlamak istediğinizde bir süre sadece o isme konsantre olun. Kesinlikle bir anda kendinizi sohbete ya da o kişinin gözlerine kaptırmayın. Yoksa tek hatırlayacağınız bunlar olur. İsmi kendi kendinize birçok kez tekrarlayın.

Eğer ismi herhangi bir fiziksel özelliği ile benzeşiyorsa, bunu da hatırlamak için kullanabilirsiniz.

Nasıl daha kolay hatırlayabileceğinizi bulun. Örneğin bir telefon numarasını ve giriş kodunu ezberleyebilmek için bastığınız tuşların kadran üzerinde çizdiği deseni hatırlamaya çalışın.

Tabii bu tip ipuçları uygulanmadıkları sürece hiçbir şey ifade etmezler. Dolayısıyla sadece okunmakla kalır.

?Yalnız işitirsen unutursun, görürsen hatırlarsın; fakat en iyi bildiğin şey, yaptığın şeydir.? (Çin Atasözü)


Nejat Sezik
"Her rüzgarla otlar gibi sallanırsan, dağlar kadar olsan da bir ota değmezsin." Mevlana
User avatar
hakyolu
Posts: 64
Joined: 14 Aug 2007, 14:42
Kan Grubu: A (+)
Location: İSLAMBOL

Re: Hafızayı Güçlendirme

Post by hakyolu »

Bu konuda yazılanların hemen hemen hepsini yapıyorum. Unutkanlığı ortadan kaldırmak için yeterli değil demek ki. Çünkü bende aşırı bir unutkanlık var. Eski dostlarımın ismi, telefon numaraları ya da bir adres bunları değilde, daha çok anahtarlarımı, cep telefonumu, şal kullanıyosam gittim evlerde şalımı....bunları unutuyorum.... :( Rabbim aklıma mukayyed olsun inşaallah. :)
Sevginin gereği uymaktır, söz dinlemektir, sevgilinin istediği şeyi yapmaktır...

Prof. Dr. M. Es'ad COŞAN (Rh.A)


Post Reply

Return to “Kritik Analitik Düşünce ve Kişisel Gelişim”