Bazı Tanımlar

Moderator: Leyla Hanne

Post Reply
User avatar
anchebout
Posts: 82
Joined: 25 Oct 2007, 22:20
Kan Grubu: B (+)

Bazı Tanımlar

Post by anchebout »

Düşünmek: 1- Bir sonuca varmak amacıyla incelemek, karşılaştırmak ve aradaki ilgilerden yararlanarak düşünce üretmek, zihni yetiler oluşturmak, muhakeme etmek. 2- Aklından geçirmek, göz önüne getirmek. 3- Zihniyle arayıp bulmak. 4- Bir şeye karşı ilgili ve titiz davranmak. 5- Akıl etmek, ne olabileceğini önceden kestirmek. 6- Tasarlamak. 7- Tasalanmak, kaygılanmak. 8- Farz etmektir. Zıddı gaflettir.

Gaflet: "Unutmaksızın ihmal etmek, terk etmek, yanılmak, umursamamak, dikkatsizlik yapmak" gibi anlamlar içerir.

Düşünme: 1- Düşünmek durumu, tefekkür. 2- Duyum ve izlenimlerden ayrı olarak aklın bağımsız ve kendine özgü durumu, karşılaştırmalar yapma, ayırma, birleştirme, bağlantıları ve biçimleri kavrama yetisidir.

Düşünce: 1- Düşünme sonucu varılan, düşünmenin ara ürünü olan görüş, mütalaa, fikir. 2- Tasa, kaygı, sıkıntı. 3- Niyet tasarıdır.

İstem dışı, kontrolsüz düşünme: Zekânın doğal, istemsiz, sürekli, sıradan bir eylemidir. Yapılandırma gereği duyulmadan kendiliğinden gerçekleştirilir. Kontrol dışıdır.

İstemli, bilinçli düşünme: Bir konuyu, sorunu veya olayı anlamak, kavramak, akıl erdirmek, gizli bilgiyi açığa çıkartmak, yenilikçi olmaktır. Zihnin kontrollü ve yönlendirilmiş eylemidir.
Zekâ: Sorun çözme yeteneğidir. Sorunları çözme becerisine göre, farklı zekâ alanları vardır. Zekâ çeşitli şekillerde gruplandırılsa da genel kavramlara göre üç alana ayrılabilir.
1. Soyut zekâ: Sözel ve matematiksel sembolleri anlama ve bu sembollerle işlem yapma becerisi.
2. Somut zekâ: Nesneleri anlama ve nesnelerle işlem yapma becerisi.
3. Sosyal zekâ: İnsanları anlama ve insanlarla ilişki kurma becerisidir. Sosyal zekâ kavramı, günümüzde kullanılan duygusal zekâ kavramına çok yakındır. Duygusal zekâ, kendi duygularını ve başkalarının duygularını gözleme, duyguları ayırt etme ve duygulara ilişkin bilgiyi düşünme ve eylemlerinde rehber olarak kullanma becerisi olarak tanımlanabilir.
Kişilik: Bireyin özel ve ayırıcı davranışlarıdır. Bireyin sıklıkla gösterdiği tipik davranışlar olması nedeniyle özel davranışlardır. Bireyi başkalarından farklı kılması
nedeniyle de ayırt edici davranışlardır. Yetenekler, benlik değeri, başa çıkma davranışları gibi bazı özellikler kişilik özellikleridir.
Motivasyon: Kişinin bir davranışı yapma eğiliminde olmasıdır. Güdülenme kişinin ortama istemli ve etkin olarak katılmasıdır.

Tümden gelim (analiz) yöntemi: Bir konunun, problemin veya olayın anlaşılabilmesi için bileşenlerine ayrıştırılması ve bileşenler arasındaki ilişkileri anlamak için ayrıntılar üzerinde çalışılması yöntemidir.

Tüme varım (sentez) yöntemi; bir konunun, problemin veya olayın anlaşılabilmesi için, ayrıntılar ve bileşenler üzerinde çalışarak ve bileşenler arasındaki ilişkilere dayanarak bütünü açıklamaya çalışma yöntemidir.

Kritik- analitik düşünme: Bir konuyu, sorunu veya olayı alt başlıklarına ayrıştırıp tümden gelimle ve her bir başlığı ayrı ayrı irdeleyip eleştirerek ve her biri arasındaki bağlantıları gerçekçi kanıtlarıyla ortaya koyarak, yani tüme varımla düşünmek ve değerlendirmektir. Bütünü bütün yönleriyle görebilmektir.
"Her rüzgarla otlar gibi sallanırsan, dağlar kadar olsan da bir ota değmezsin." Mevlana
Muhibb
Posts: 9
Joined: 06 Nov 2007, 08:18
Contact:

Re: Bazı Tanımlar

Post by Muhibb »

Selamun aleykum.

Kur'anda "düşünmek" iki şekilda geliyor:
1. Tefekkür. Bu turkçedeki "düşünme" anlamında.
2. Tedebbür. Ayni KAD şeklinde.
ALLAHIN SELAMI MUMINLERE OLSUN.
Post Reply

Return to “Kritik Analitik Düşünce ve Kişisel Gelişim”