Onlar Bizim Annelerimiz 3

Post Reply
GARİP
Posts: 47
Joined: 12 Jan 2008, 23:11
Kan Grubu: 0 (-)
Location: YÖNETİCİ

Onlar Bizim Annelerimiz 3

Post by GARİP »

Efendimiz’in (sav) kerime zevceleri olan annelerimizi tanımaya kaldığımız yerden devam ediyoruz.

9- Remle binti Ebî Süfyan: Kızı Habibe’den dolayı Ümmü Habibe künyesi ile meşhur olan bu annemiz, Ebu Süfyan’ın kızı, Emir Muaviye’nin ise baba bir ablasıdır. Annesi Hind binti Utbe değil, Safiyye binti Ebi’l As’tır. Benî Ümeyye içerisinde ilk Müslüman olanlardandır. Nübüvvetin ilk yıllarında eşi Ubeydullah ibn Cahş ile birlikte imanla tanışmış, Mekke’nin baskıları şiddetlenince de beraberce Habeşistan’a hicret etmişlerdi. Ubeydullah bir müddet sonra İslam’ı terk edip, Hıristiyanlığa geçmiş ve bunun akabinde de orada ölmüştü. Ümmü Habibe validemiz bu zor durum karşısında metanetini hiç yitirmemiş, iman yolunda sabit kadem durmayı başarmıştı. Efendimiz (sav) Ümmü Habibe’nin bu gayret ve sabrına bir mükâfat olsun diye onu nikâhı altına almak istemişti. Hicretin 6. yılında Habeş kralı Necaşi’ye, Amr ibn Ümeyye’yi elçi olarak göndererek Ümmü Habibe’yi nikâhlamayı düşündüğünü bildirmiş, onun rızasının olup olmadığını sordurmuştu. Ümmü Habibe validemiz için bu teklif dünyanın ve ahiretin en büyük ödülü idi. O bu teklifi kabul ederek, daha Habeşistan’da iken hücre-i saadetin sultanlarından biri olmuştu. Ümmü Habibe validemiz hayatının birçok tablosunda kadın-erkek her Müslüman’a; “Nasıl gerçek manada iman insanı olunur?” bunu göstermiştir. Öz babası Ebu Süfyan’ı, Efendimiz’in minderine oturtmayışı tarihe altın harflerle yazılmış asil bir davranış olarak bize, mümine izzetin ne kadar yakıştığını öğretmektedir.

Kabilesi: Benî Ümeyye (Mekke)

Evlilik Yaşı: 38

Evli Kaldığı Dönem: 4

Vefat Tarihi ve Yaşı: Hicri 44, 74 yaşında.

10- Safiyye binti Huyey: Safiye validemiz, Hayber Yahudilerinin reisi olan Huyey ibn Ahtab’ın kızı, Kinane ibn Ebi Hukayk’ın ise eşiydi. Hicretin 7. senesi bölgede bir çıban başı haline gelen Hayber, Müslümanlar tarafından fethedilince, babası ve kocası bu savaş sırasında öldürülmüş, o da esir olarak alınmıştı. Efendimiz önce Safiyye validemizi azat etmiş, sonra da ona evlilik teklif etmişti. Bu teklifi kabul eden Safiyye validemiz, Hayber’den Medine’ye gelin olarak gelmiş ve o da nübüvvet evinin sultanlarından biri olmuştu. Bazı tarih kitaplarımız onun asıl isminin Zeyneb olduğunu ve Efendimiz’in bu ismi Safiyye olarak değiştirdiğini rivayet etmektedirler.

Kabilesi: Babası: Benî Nadir, Annesi: Benî Kurayza (Hayber)

Evlilik Yaşı: 19

Evli Kaldığı Dönem: 3

Vefat Tarihi ve Yaşı: Hicri 50, 61 yaşında.

11- Meymûne binti el-Haris: Meymûne validemiz, Mekke’nin sayılı hanımlarından biri olan Hind binti Avf’ın kızıdır. Bu hanımın tam 8 tane kızı vardı. Her bir kızını Mekke’nin önemli ailelerinden birine vererek, onlarla bağlar kurmuştu. Hatta İbn Habib; “Hind’in sahip olduğu damatlar kadar asil damatlara sahip, hiçbir Arap kadını yoktur” demektedir. Efendimiz (sav) daha önce bu aile ile Zeyneb binti Huzeyme validemizin aracılığı ile bağ kurmuştu. Zeyneb validemiz, Meymûne validemizin anne bir kardeşiydi. Zeyneb validemiz vefat ettikten sonra Efendimiz (sav) kaza umresi için gittiği Mekke’de ikinci eşini de kaybedip dul kalan Meymûne validemiz ile evlenmek istediğini ona bildirdi. Bu teklifi memnuniyet ile kabul eden Meymûne validemizle Efendimiz, Mekke’de nikâhlandı. Efendimiz (sav) bu düğünü Mekkeliler ile aralarındaki soğuklukları gidermek için bir vesile olarak kullanmak istedi ve tüm Mekkelileri düğününe davet etti. Meymûne validemiz yıllar sonra vefat edeceği sırada, yanındakilere kendisini Mekke’de Serif denen yere defnetmelerini isteyecekti. Çünkü orası Allah Resulü ile evlendiği mekândı.

Kabilesi: Âmir ibn Sa’sa (Necid)

Evlilik Yaşı: 36

Evli Kaldığı Dönem: 3

Vefat Tarihi ve Yaşı: Hicri 56, 82 yaşında.

Annelerimizden 11 tanesini size, kimlik bilgileri bağlamında tanıtmaya çalıştık. Bunların dışında bir de Efendimiz’in (sav) sağ elinin sahip oldukları ile bu dünyada hücre-i saadete gelin olarak girememesine rağmen annelerimizden olanlar var; onları da inşallah bir dahaki yazımız da tanımaya çalışalım.
Post Reply

Return to “Siyer”