Başörtüsü Kararı

Türkiye gündemi, önemli haberler, duyurular, siyasi ve dini gelişmeler...
Eylül

Re: Başörtüsü Kararı

Post by Eylül »

Askıya alınması söz konusuymuş. Çözüm olur mu bilinmez.

Karşılıklı bir engelleme yarışı. Yani bizden yana hakkımızı arama tabii

"Başörtüsü kararı Meclis tarafından askıya alınsın"
Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsü düzenlemesini iptal etmesinin ardından iktidar partisi ilk hamlesini yaptı.


Adalet Komisyonu Başkanı AK Partili Ahmet İyimaya, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü düzenlemesi ile ilgili kararının Meclis tarafından askıya alınmasını önerdi. İyimaya, konuyla ilişkin öneri taslağını, yaptığı yazılı açıklamayla duyurdu.

İyamaya'nın öneri taslağına göre, TBMM, üye tam sayısının en az üçte birinin yazılı teklifi ve beşte üçünün gizli oyu ile Anayasa Mahkemesi'nin iptal ve itiraz davalarına ilişkin kararları ile yürürlüğü durdurma kararlarını askıya alabilecek.

Askıya almak için, Anayasa Mahkemesi kararının Anayasa'ya açıkça aykırı olması, dürüst yorum ilkeleri ile bağdaştırılamaması, temel normun birden fazla anlam içermesi yahut kararda kanun ya da Anayasa koyucu gibi davranılmış olması hallerinden birinin gerçekleşmesi şart olacak.

Milletvekillerinin özlük hakları ile Anayasa'nın ikinci kısmının ikinci ve dördüncü bölümlerinde ve usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalarda yer alan temel hak ve hürriyetlerin geliştirilmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi kararları askıya alınamayacak.

'Teklif 3 ay içinde sonuçlandırılmalı'

Askıya alma teklifinin, Anayasa Mahkemesi kararının yayımını izleyen 10 gün içinde TBMM'ye verilmiş olması ve en geç 3 ay içinde sonuçlandırılması gerekecek.

Askıya alma teklifinin sonuçlandırılmasına ilişkin TBMM kararları, Resmi Gazete'de yayımlanacak. Askıya alma kararı, Anayasa Mahkemesi kararını bütün hüküm ve sonuçları ile ortadan kaldıracak.
Mahkeme kararında denetlenmiş olan kanun ve kanun hükmünde kararname, hiçbir işlem gerekmeksizin, yürürlüğünü sürdürecek.

Askıya alma kararının üzerinden 5 yıl geçmedikçe, Anayasa Mahkemesi aynı kuralı yeniden denetleyemeyecek. Anayasa Mahkemesi kararları, Resmi Gazete'de yayımından itibaren 10 gün geçmedikçe yürürlüğe giremeyecek.
Süresinde verilen askıya alma teklifinin 3 ay içinde sonuçlandırılmaması yahut reddi halinde Anayasa Mahkemesi kararı derhal yürürlüğe girecek. Anayasa Mahkemesi kararları yasama ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayacak.

"Karar yüksek mahkeme krizini görünür kıldı"

AK Parti'li İyimaya, konuyla ilgili yazılı açıklamasında da Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişikliklerini esastan iptal etmesi kararının, Türkiye'de var olan Anayasa Mahkemesi krizini bütün boyutları ile somut şekilde görünür kıldığını savundu.

Anayasa'nın TBMM'ye tanıdığı, "tali kurucu iktidar yetkisi"nin, Yüksek Mahkeme'nin bu kararı ile pratik olarak sona erdiğini ileri süren Ahmet İyimaya, "Krizin asli muhatabı, iktidarı ve muhalefeti ile siyaset kurumudur. Siyaset kurumunun ortak bir refleks geliştirmesi, suçlayıcı demeçlerle yetinmemesi; demokratik ve anayasal sorumluluğunun kaçınılmaz gereğidir" dedi.

İyimaya, "Tanımlanan görev tarifleri içinde egemenlik (yasama-yargı) çatışması, kabul edilebilir ve makul bir durum olarak nitelenemez. Aynı anayasa ve adalet vatanında yaşayan sorumlu bir kişi olarak, çözüm yolunda geliştirdiğim bir öneriyi, 'askıya alıcı veto'yu kamuoyu ile paylaşıyorum" diye konuştu.


CNN TURK - 9 HAZİRAN 2008 PAZARTESİ
AKRA'dan
Zeyneb Büşra
Genel Yetkili
Genel Yetkili
Posts: 872
Joined: 28 Jul 2007, 18:09

Re: Başörtüsü Kararı

Post by Zeyneb Büşra »

Bu tasarının bir çözüm sağlayacağına ihitmal verilmiyormuş ama.. Çünkü böyle bir durumda mahkemenin bu kararı da iptal etme olasılığı çok yüksekmiş.
Post Reply

Return to “Türkiye”