Arap harflerinin hepsinin topladığı tek ayet...

Bu, (öyle bir) kitaptır ki, onda hiç şüphe yoktur. O muttakilere doğru yolu gösterendir.
Post Reply
User avatar
Musefmansuffe
Posts: 27
Joined: 08 Aug 2007, 20:52
Location: Sükûtun kıyısı...

Arap harflerinin hepsinin topladığı tek ayet...

Post by Musefmansuffe »

Feth Suresi 29. ayet Arap alfabesindeki tüm harflerin toplandığı tek ayetmiş. Ayet şu şekilde:

?????????? ???????? ??????? ??????????? ?????? ????????? ????? ??????????? ???????? ?????????? ????????? ???????? ???????? ??????????? ??????? ????? ??????? ???????????? ?????????? ??? ?????????? ????? ?????? ?????????? ?????? ?????????? ??? ???????????? ???????????? ??? ??????????? ???????? ???????? ???????? ????????? ????????????? ?????????? ????? ??????? ???????? ??????????? ????????? ?????? ??????????? ?????? ??????? ????????? ??????? ?????????? ????????????? ??????? ??????????? ????????? ????????
Arapça okunuşu:
Muhammedür rasulüllah vellezıne meahu eşiddaü alel küffari ruhamaü beynehüm terahüm rukkean süccedey yebteğune fadlem minellahi ve rıdvana sımahüm fı vücuhihim min eseris sücud zalike meselühüm fit tevrati ve meselühüm fil incıl ke zer'ın ahrace şat'ehu fe azerahu festağleza festeva ala sukıhı yu'cibüz zürraa li yeğıyza bihimül küffar veadellahüllezıne amenu ve amilus salihati minhüm mağfiratev ve ecran azıyma

Anlamı:
Muhammed, Allah'ın Resülüdür. Onunla beraber olanlar, inkârcılara karşı çetin, birbirlerine karşı da merhametlidirler. Onların, rükû ve secde halinde, Allah'tan lütuf ve hoşnutluk istediklerini görürsün. Onların secde eseri olan alametleri yüzlerindedir. İşte bu, onların Tevrat'ta ve İncil'de anlatılan durumlarıdır: Onlar filizini çıkarmış, onu kuvvetlendirmiş, kalınlaşmış, gövdesi üzerine dikilmiş, ziraatçıların hoşuna giden bir ekin gibidirler. Allah kendileri sebebiyle inkarcıları öfkelendirmek için onları böyle sağlam ve dirençli kılar. Allah, içlerinden salih amel işleyenlere bir bağışlama ve büyük bir mükafat vaad etmiştir.
asım
Posts: 280
Joined: 01 Sep 2007, 17:58
Kan Grubu: A (+)

Re: Arap harflerinin hepsinin topladığı tek ayet...

Post by asım »

selamün aleyküm!

Kalplerin terbiye ve tezkiyesine mezûn peygamber varisleri kendilerine (güzel ahlak yolunda yol almak için) bağlananlara hergün okumalarını tavsiye ettikleri bir sûrenin bir âyetini hatırlatan kardeşimize teşekkür ederim.

Böylece hem başlıktaki meseleyi öğrenmiş hem de bize hitaben yollanmış mesajı tekrar okumuş olduk. Böylece sevgili peygamber efendimizin (O'na sonsuz salat ve selam olsun) yoldaşları, yardımcıları, sohbet arkadaşları olan sahâbîler'in (Allah c.c. Onlardan razı olsun):
- İslâm'a karşı açık veya gizli düşmanlık edenlere karşı sert ve vakarlı olduklarını,
- Şirk, küfür ve tâğûtla mücedele edip tevhîdî hâkim kılmayı gaye edindiklerini,
- Birbirlerine karşı da oldukça merhametli olduklarını hatırladık.

Bunun karşısında da:
bütün kâfir gurupların böyle iman, sevgi ve birlik içinde gelişen bir İslâm toplumuna karşı devamlı öfke ve kin içinde olduklarını/olacaklarının haberini de hatırlamış olduk.

Yukardaki alıntıyı yapmış olduğum Feyzü'l-Furkân'da bu konuyla bağlantı kurulan Mâide Sûresi'nin 54.âyet-i kerîmesindende ve devamında meâlen:
"54. Ey îman edenler! Sizden kim dîninden dönerse, o zaman Allah, (sizin yerinize) kendisinin onları, onların da kendisini sevdiği, mü'minlere karşı gayet yumuşak, kâfirlere karşı da oldukça onurlu ve sert bir toplum getirir ki, onlar Allah yolunda savaşırlar, hiç bir kınayanın kınamasından korkmazlar. Bu Allah'ın lütfudur ki, onu dilediğine verir. Allah lütfu geniş olandır, (her şeyi) bilendir.
55. (Ey mü'minler!) Sizin gerçek dost ve yardımcınız ancak Allah ve O'nun Rasûlü'dür; bir de (Allah'ın emirlerine) boyun eğerek namazı dosdoğru kılan ve zekât veren mü'minlerdir.
56. Kim, Allah'ı, Rasûlünü ve mü'minleri velî (ve dost) tutarsa, hakîkaten onlar, Allah taraftarlarıdır, gâlip gelecek de onlardır. "
buyurulmuş ve dipnotunda da :
"İslâm'ı küçümseyip hükümlerini beğenmeyenler ve onlara göre yaşamaktan utananlar, dinden çıkmış veya sapmış kimselerdir. Buna karşılık Allah, İslâm milletleri arasında İslâm'ı hâkim kılmada liderlik ve hâkimiyeti, İslâm'a gönül veren, ona sahip çıkan ve ona hizmet eden milletin eline geçirir ve bu şekilde Allah'ın sünneti devam eder. Son iki âyet-i kerÎmede de: Yüce Allah, kendisine inananlara üç dost gösteriyor ve galibiyet vaadediyor." denilmektedir.

Rabbimiz! Bize hakk'ı hak olarak göster ve ona tâbi kıl, bâtılı bâtıl olarak göster ve ondan uzaklaştır. Sen herşeye kâdir olansın. (Amin)
"Biz herkese hüsn-ü zan eder, kimsenin aleyhinde bulunmayı sevmeyiz. Rahmetli babamdan aldığım ders şudur ki: Oğlum "herkes iyi, ben yaman, herkes buğday, ben saman" de ve öylece kabul et." Mehmed Zâhid KOTKU (Rh.A.)
Post Reply

Return to “Kuran”