Okumada Geçerli Faydalı Kurallar

Okunması gereken eserler, tavsiye kitap ve dergiler, vs.

Moderator: VYZ

Post Reply
seyir

Okumada Geçerli Faydalı Kurallar

Post by seyir »

Okumada Geçerli Faydalı Kurallar*

Bir kitap okunurken, ondan daha iyi istifade etmek için uyulması gereken bazı tavsiye ve prensipler vardır. Onları şöyle sıralayabiliriz:

1. Kitabı, gevşek ve yorgun kafa ile okumamalıdır. Okuma için en uygun zamanı seçmek, üzerinde düşünmeye değer. Bu zaman, bazı kimseler için sabah, bazıları için ise gece vakti olabilir ama kuvvetli bir yemeğin arkası hiç de müsait değildir.

2. Okunan konu üzerine zihin teksif edilmelidir. Yarım saat kadar sonra bir miktar dinlenmek uygun olur.

3. Özellikle mühim eserler okunurken, elde mutlaka bir kalem bulundurulmalı, önemli cümle veya ibarelerin altı çizilmelidir. Bunun, müteakip okuyuş ve aramalarda büyük faydası olacağı gibi önemli fikirlerin ve yazı iskeletinin kaçırılmamasında da yardımı görülecektir.

4. Sayfa kenarlarına küçük notlar almalı ve yazmalıdır; kitabın o kısmı hakkındaki fikirlerimiz, itirazlarımız, görüş ve değerlendirmelerimiz böylece kaydedilirse, bunlar, kitaptan ileriki faydalanmalarda rehber olur.

5. Eserin baş veya sonunda boş bir sayfaya kendi şahsî fihristimizi eklersek; bizim için önemli olan yerler, özel olarak ilgi duyulan kısımlar, daha sonra aradığımızda kolayca bulunur.

6. Belli bir yere, o kitabın özetini ve bizim onun hakkındaki değerlendirmemizi yazmamız, unutup aynı eseri tekrar tekrar ele almayı önler.

7. Kitaptaki ilginç söz ve bilgiler fişlenebilir. Böylece zamanla küçük bir özel arşiv oluşturabiliriz. Bu, özellikle ilmî çalışmaya yönelecekler için tavsiye edilir. Kaydedilen söz, şiir vesaire ezber için de kullanılabilir.

8. Kitap içinde karşılaşılan her yeni kelimenin anlamı öğrenilmeli, gerekirse lügate bakılmalıdır. Böylece kelime hazinesi gelişmiş, genişlemiş olur. Ayrıca kelimenin telaffuz, imlâ ve cümle içinde kullanılış şekline de dikkat edilmelidir.

9. Cetvel, grafik, resim ve haritalar atlanmamalıdır çünkü bunlar hatırda daha iyi kalır ve çoklukla özet mahiyetindedir.

10. Okunan eser hakkında, nihaî bir hükme varılmalıdır; yani “Yazar bîtaraf mıdır, konuya hâkim midir, kaynakları güvenilir mi, eser değerli midir?” gibi soruların cevapları düşünülmelidir.

11. Konuşma kabiliyetimizi geliştirmek için edebî eserleri yüksek sesle, telaffuz vurgu ve mânaya önem vererek tane tane okumak tavsiye edilir ki buna diksiyon denilir ve hitabet, tiyatro ve radyo konuşmaları için çok önemlidir.

12. Kitaptan öğrenilen hususlar,

a. Geçmişteki bilgilerle irtibatlandırılarak,

b. Kendi kendimize örnekler bulup üretilerek,

c. O bilgileri arkadaşlar ile tartışarak,

d. Tekrarlayıp yankılaştırarak vs. zihne daha iyi yerleştirilmelidir.

Ayrıca bunların mümkün olanlarını, pratikte tatbik etmek ve uygulamak lâzımdır.

*Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan / Dilimiz Kültürümüz, S.34-35

zinde.info
Post Reply

Return to “Kütüphane”