8 Marta girerken...

Günümüzün en önemli konusu...
Post Reply
Eylül

8 Marta girerken...

Post by Eylül »

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla feminist söylemler ekranlara yansıyabilir. Ya da İslam kadını eziyor gibi şeyler. Ayetler en güzel cevap...

“Sizi bir tek nefisten yaratan O’dur...” (En’am Sûresi 98)

Bu sebepledir ki, erkek-kadın, güzel-çirkin, zengin-fakir, şu-bu ırka mensub olmak kesinlikle üstünlük sebebi değildir. İslam’a göre insanlar insanlıkta eşittir.

“Ey insanlar! Sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Allah katında en üstün olanınız, Allah’ın emirlerinin dışına çıkmaktan en çok korkanınızdır. Şüphesiz ki Allah C.C. her şeyi bilendir, her şeyden haberi olandır.” (Hucurat 13)

Ayetten de anlaşılacağı gibi, üstünlük, soy ve nesep ile değil, takva iledir. Kadın olsun erkek olsun hiç fark etmez. Kim daha muttaki ise Allah indinde o üstündür, o şereflidir. İslam’da kadın ve erkek arasında, inanç esasları açısından hiç bir fark yoktur. İkisi de mü’mini muvahhid olabilmek için, aynı esaslara inanmakla yükümlüdürler. İslam’ın amentüsüne ve İslam’ın şartına inanmak, inandığı ile de amel etmek, yani inanılanı yaşamak, erkek-kadın ayırt edilmeksizin her ikisine de farz-ı ayndır.

"Erkek veya kadından her kim inanarak iyi işlerden bir iş yaparsa, işte öyle kimseler Cennete girerler ve zerre kadar da haksızlığa uğratılmazlar.”(Nisa Suresi 124)

Erkek ve kadın eşittir. Eğer bir kadın takva yönünden, dinî vecibeler yönünden erkekten daha ileride ise, bin tane erkeğe bedeldir bir tek kadın. Ama erkek bu hususlarda daha ileride ise tabiatıyla bu hasletlerde o üstün olacaktır. Takva yönündendir üstünlük; kadın olma, erkek olma açısından değildir.


“Mü'min erkekler ve mü'min kadınlar birbirlerinin velileri (dostları ve yardımcıları)dır. İyiliği (tevhidi ve salih ameli) emrederler, kötülükten/kötü olan şeylerden men ederler; namazı dosdoğru kılarlar, zekatı verirler, Allah'a ve Rasulü'ne itaat ederler. İşte Allah bu kimselere rahmet edecek (bağışlayacak)tır. Şüphesiz Allah mutlak galiptir, hüküm ve hikmet sahibidir.
Allah, inanan erkek ve inanan kadınlara, içinde daimi kalacakları, alt tarafından ırmaklar akan cennetler ve Adn cennetlerinde güzel meskenler vaadetmiştir. Allah'ın onlardan razı olması (hepsinden) daha büyüktür. İşte bu, en büyük kurtuluştur.”
(Tevbe 71/ 72)

İslam’da kadın ve erkek yekdiğerinin hak yolda, hayırlı işlerdeki yardımcısı ve destekleyicisidir. Birbirlerini Allah yolunda ilerlemeye teşvik ederek, yaradılışlarının esas gayesi olan dünya ve ahiret mutluluğunu kazanmaya çalışırlar.

Allah C.C. böylece, kadını her türlü cahilî düşüncenin batağından çıkarmış, kadının mü’min, bir başka ifadeyle, gerçek anlamda insan olma seviyesine ulaştırmıştır. İslam’ın intişarıyla kadın, hak ettiği gerçek mevkiine, makamına kavuşmuştur.

(Güzel Ahlak Sahifeleri- Ş. Ç.)
Post Reply

Return to “Kadın-Erkek İlişkileri”