Kosova

Dünya gündemi, önemli haberler, duyurular, siyasi ve dini gelişmeler...
Post Reply
User avatar
ravza
Posts: 60
Joined: 07 Sep 2007, 11:39
Kan Grubu: 0 (+)

Kosova

Post by ravza »

Osmanlı huzur dönemiydi

Tarih kitaplarında soyları İllirlere kadar dayandırılan Arnavutların bölgedeki varlıkları günümüzden beş bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Yani onlar Balkanların en eski halkları. Bu süre içerisinde Roma, Bizans, Orta Asya göçlerinin getirdiği istilalar, Slav ve Osmanlı etkilerini yaşadılar. Osmanlının sadık tebaası olan Arnavutlar Boşnaklarla beraber Osmanlı’nın Balkanlardaki istikrar göstergesi oldular. Meşhur padişahın meşhur savaşı “1389 Kosova Savaşı”yla başlayan İslamlaşma sürecinde kısa zamanda İslamla şereflendiler. Balkanların Kosova, İşkodra, Yanya ve Manastır vilayetleri boyunca uzanan Arnavut nüfusun huzur içerisinde yaşadıkları nadir dönemlerden oldu Osmanlı dönemi.

Mutlu son!

93 Harbi, Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşları ardından onlar da Balkanların istisnasız bütün halkları gibi huzur ve refah dönemlerini geride bıraktılar. 1913 tarihinde Sırbistan’a bağlanan Kosova nice zorluklarla dolu 95 yıllık bağımsızlık mücadelelerinde sona geldiler. Kosova 17 Şubat 2007 tarihinde beşinci başbakanı Haşim Taçi’nin Kosova parlamentosunda ilan ettiği bağımsızlık bildirgesiyle mutlu sona ulaşmış oldu.

Kosova artık bağımsız. Kuşkusuz kolay olmadı bu güne gelmek. Tito döneminde 1974 yılında kendisine verilen genişletilmiş özerklik 1989 yılında daha sonra Balkanları kana bulayacak Slobodan Miloşeviç tarafından iptal edildiğinde Balkanların savaşların ve kötü günlerin eşiğinde olduğu iyice anlaşılmıştı. Miloşeviç, Büyük Sultan Murat Hüdavendigar’ın Kosova’da kazandığı zaferin tam 600. yılında aynı meydanda 1 milyon Sırp’ın katılımıyla büyük bir miting gerçekleştirdi ve sonrasında 10 yıl boyunca Balkanlar’dan kan ve gözyaşı hiç eksik olmadı.

Arnavutlar karşı durdular

Sırpların 89 atağına bir yıl sonra bağımsızlıklarını ilan ederek cevap veren Kosovalı Arnavutlar Sırpların her alandaki baskı ve sindirme politikalarıyla karşı karşıya kaldı. Birkaç gün içerisinde 150 binin üzerinde insan işlerinden atılırken ekonomik tecrit uzun yıllardır devam etmekteydi. Tüm Yugoslavya topraklarında işsizlik oranı %14’ken Kosova’da bu oran %44’tü. Arnavutlar hapishanelere doldurulmuş, korku hemen her yeri kuşatmıştı. Arnavutlar Sırpların hemen her alanda uyguladıkları tüm baskı ve boykotlara kendi alternatif eğitim, sağlık ve askeri yapılarıyla karşılık vermeye başladı. İşte böyle bir dönemde Kosova Kurtuluş Ordusu’nun (KKO) ilk nüveleri atıldı ve Arnavutlar Bosna’daki savaş ardından çok istedikleri bağımsızlık mücadelelerine devam ettiler.

Statü müzakerelerinden bağımsızlık çıktı

1989’dan beri devam etmekte olan İbrahim Rugova’lı siyasi sürecin 1998 Şubatına gelindiğinde iflas ettiği anlaşılmış oldu. Zira Bosna’dan sonra herkesin “bir daha asla” dediği savaş bu kez Kosova’nın kapısını çaldı. Tam 1,5 sene süren savaş, NATO’nun 78 gün süren bombardımanı ardından 1999 Haziranında nihayet buldu. Sonrasında BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı 1244 sayılı karar ile Kosova kağıt üzerinde Sırbistan’a bağlı olmakla birlikte yönetim olarak BM’ye (UNMİK) güvenlik olarak da NATO’ya (KFOR) teslim edildi. Bu süreçte normal bir devletin yürüyebilmesi için gerekli olan hemen tüm mekanizmalara kavuşan Kosova, 2006 Şubat’ında İbrahim Rugova’nın akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmesi ardından yeni yönetimle statü müzakerelerine başladılar.

Bir sene süren ve tarafların Viyana’da eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Marti Ahtisaari yönetiminde devam ettirdikleri statü görüşmelerinin neticesi 2007 Şubatında açıklandı. Ahtisaari Kosova’ya gözetim altında bağımsızlık öngören kararını açıkladığında Sırp tarafı bunu asla kabul etmeyeceğini belirtirken, Arnavutlar karardan dolayı mutluydular. Ve bu kararın üzerinden bir sene geçtiğinde de Kosova bağımsızlığını ilan etmiş oldu.

Sırplar hırçınlaşıyor!

Şimdi Arnavutları ve genelde tüm Balkanları bekleyen önemli sorunlar bulunuyor. Birincisi Sırbistan’ın 2006 Mayısında Karadağ’ı kaybetmesi ardından yeni bir kayıpla daha da hırçınlaşma ve Kosova’ya yeni bir saldırı başlatma ihtimali. Bu anlamda Kral Lazar’ın Orduları isimli illegal örgütlenmeden bahsedilirken Kosova içlerindeki Sırp gettolarındaki ve Mitrovitsa’daki Sırpların silahlandırıldıkları ifade edilmekte. Sırpların madenleriyle ünlü Mitrovitsa karşılığında Kosova’nın bağımsızlığına göz yumacağı, uzun yıllar Sırplar tarafından akademik mecralarda da işlenmekteydi. Bu anlamda Mitrovitsa’nın Kosova’dan kopartılması için bölgenin özerkliği ilan edilerek istikrarsızlaştırma operasyonlarına hız verilebilir. Yoğun Arnavut nüfusun yaşadığı Preşevo ile Mitrovitsa takası da yine gündeme gelebilecekler arasında.

Boşnaklar zorda!

Çevresinin önemli bir kısmı Arnavut toplulukla çevrili bulunan Kosova’da meydana gelmesi muhtemel saldırılar artık on sene öncesine göre çok daha iyi durumda bulunan Kosovalı Arnavutlar için çok büyük bir endişeye gerek duymamızı gerektirmezken asıl sorunun merkezi Bosna-Hersek olabilir. Zira Dayton Anlaşması’ya Sırplar ile Müslüman Boşnaklar ve Hırvatlar arasında ikiye bölünen ülke, bir türlü istikrara kavuşabilmiş değil. Bosna Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dodik hemen her fırsatta Kosova’nın bağımsızlığı gerçekleşirse biz de Sırbistan’la birleşiriz yollu tehditler savurmakta ve Sırbistan bu ihtimali hiçbir zaman yalanlamamaktaydı. Böylesi bir girişimin Balkanları tümden etkisi altına alabilecek yeni bir istikrarsızlığa yol açma olasılığı şüphesiz yadsınamaz. Bu ise içerisine Sancak bölgesinin de dahil olacağı yeni bir Boşnak cephesi anlamına gelirken; güneyde Arnavut cephesine ise Makedonya, Arnavutluk, Karadağ ve Yunanistan dahil olabilir.

Balkanların en genç Müslüman ülkesi

Bunlar muhtemel senaryolar elbet. Fakat Osmanlı’nın Balkanlardan çekilmesi ardından uzun yıllar coğrafyadan uzak kalan İslam dünyasının başta Türkiye olmak üzere bölgeye ilgi göstermesi ve Kosova’yı tanıyan ilk devletlerden olmaları önem arz etmekte. Unutulmamalı ki Osmanlı’nın Balkanlarda Bihaç’a kadar uzanan “yeşil kuşak”ı içerisinde çok önemli bir geçiş noktasıdır Kosova. Ve Kosova bugün %95’e varan Müslüman nüfusuyla Avrupa’nın en yoğun İslam nüfuslu genç ülkesi olmuştur. Türkiye uzun yıllardır devam etmekte olan akrabalık bağları ve tarihi mirasın devamı olarak İslam Konferansı Örgütü genel sekreterliğini de kullanarak Kosova ile İslam dünyasını bir araya getirmeli ve Kosova’nın bağımsızlığında çok etkili olan ABD ve AB ülkelerine karşı inisiyatifi Batı’ya bırakmamalıdır. Balkanların yeni Müslüman ülkesi Kosova, hayırlı uğurlu olsun.
User avatar
ravza
Posts: 60
Joined: 07 Sep 2007, 11:39
Kan Grubu: 0 (+)

Re: Kosova

Post by ravza »

Fehmi Koru'nun 14 Hazirann 1999 yılında Yenişafak Gazetesinde çıkan 'Kosava üzerine düşünmek' yazısından bir bölüm ;

''Kosova'yı Sırp saldırılarına karşı korumak üzere girişilen operasyon, dünya için bir çok bakımdan bir 'ilk' teşkil ediyor. Bir kere, savunma amaçlı kurulan NATO, ilk defa, bir ülkeye karşı saldırı gücü kullandı. ABD önderliğinde girişilen Kosova operasyonu, bir uluslararası girişim olmasına rağmen, Birleşmiş Milletler örgütünü ve BM Güvenlik Konseyi'ni araya koyma ihtiyacını ilk kez hissetmedi. Dikkatle bakılırsa görülecektir; operasyona katılan ülkeler, kendi parlamentolarından bu iş için izin alma ihtiyacını da duymadılar. Operasyon, 'egemenlik' kavramını daha güçlü biçimde tartışılır hale getirmiş oldu. ''
Post Reply

Return to “Dünya”