Çocuğu Kötü Eğitmenin Yolları

Moderator: Leyla Hanne

Post Reply
Leyla Hanne
Posts: 1395
Joined: 22 Nov 2007, 21:24

Çocuğu Kötü Eğitmenin Yolları

Post by Leyla Hanne »

Kötü bir çocuk, ya babanın yahut da her ikisinin eseridir. Çocuğunuzda gördüğünüz kötü bir huyun suçunu, mutlaka kendinizde arayın. Her anne-baba, genellikle, çocukta gördüğü yanlış bir davranışın suçunu; ya çocuğa ya da çevresine yükleme eğilimindedir. Çocuk, aileden gördüklerini taklit ederek büyür. Eğer siz, ona iyi bir terbiye vermiş iseniz; etraftan duydukları ona fazla tesir etmeyecektir.

Kötü eğitimin ilk ve en tesirli basamağı, kötü örnek sergilemektir. Her akşam eve sarhoş dönen ve kazandığı paraları meyhaneci ile paylaşan bir baba, çocuğuna ahlâki nutuklar çekse, acaba ne kadar tesirli olacaktır!..

Kötü eğitimin ikinci basamağı, çocuğunuza yeterli zaman ayırmamaktır. Sadece dersi için onunla bir-iki saat beraber olmakla, anne-babalar görevlerini yapmış sayılamazlar. Çünkü, çocuk geri kalan zamanını sokakta, gelişigüzel arkadaşlarla veya evde televizyon karşısında geçirmektedir.

Çocuğuna ayırması gereken kıymetli vakitlerini, misafir ağırlamakla, süslenip püslenmekle, ve dedikodu yapmakla geçiren bir annenin onun üzerinde ne hakkı vardır? Böyle bir anne, herhalde, iyi bir anne olduğunu iddia edemez...

Servetine servet katmaya çalışan, işinden başka bir şey düşünmeyen, akşamlarını ya hesap yaparak veya kahvehanede arkadaşlarıyla oyun oynayarak geçiren bir baba da, iyi bir baba olduğunu söyleyemez.

Çocuklarınız, şahsiyet teşekkülü için gerekli olan en kıymetli "Çocukluk çağı" nı', yakınlığınızdan ve sıcak ilginizden yoksun, hoyrat ve yabancı ellerde geçirilirse; acaba onlardan iyi ve sadık birer evlat olmalarını beklemeye hakkınız var mıdır? Kötü eğitimin üçüncü basamağı, terbiye şeklindeki hatalardır. Bu basamak öylesine çok derindir.

Eğer çok neşeli ve keyfiniz yerinde olduğu zaman onların en büyük yaramazlıklarını tebessüm ve kahkaha ile karşılıyorsanız... İşlerinizin yolunda gitmediği ve canınızın sıkıldığı zamanlarda, ilginizi çekmek için yaptıkları küçük yaramazlıkları, dayakla, hakaret ve küfürle karşılıyorsanız... Dürüstlükle itiraf ettiği bir suçunda ceza görüyor, fakat inkâr ettiğinde dayaktan kurtuluyor ise... Rica ve yalvarma ile sizden bir ihtiyacını koparamıyor, ancak şirretlik ve tepinme ile bunu elde ediyor ise... Normal zamanda göremediği ilgi, şefkat ve sevgiyi, bir hastalık veya kaza sırasında görüyor ise... Eğitim şekliniz yanlış demektir.

NE EKERSENİZ ONU BİÇERSİNİZ
Eylül

Re: Çocuğu Kötü Eğitmenin Yolları

Post by Eylül »

Ahhhh anneler!!!

Çok basit ve yaygın bir uydulama...Yemek yedirecek, televizyonun en uyduruk kanalı açılıyor (klip vs.), çocuk onlara bakarken anne de bi tarafdan maddi varlığını doyuruyor çocuğun. 'Aman ne yapıyorsun, çocuğun tertemiz hilkâtini mahvediyorsun' diyoruz, 'ama başka türlü yemiyor, sen anne değilsin beni anlamazsın' cevabı geliyor. Büyüyünce de bu çocuk niye böylee???

Bilmem, niye böyle???
seyir

Re: Çocuğu Kötü Eğitmenin Yolları

Post by seyir »

Ben toprak oldum çocuğuma, gıda oldum. Onlar güneş oldu, anne baba oldu. Ben biyolojik büyüğü, onlar manevi büyüğü. Büyütmek değil, yetiştirmek lazım.
Bir örnek,
Haftasonu camiye giderken bir komşununda ziline bastım ve teşvik neticesinde birlikte yol aldık. Seyr halinde, komşumun (16-17 yaşlarında) bir evladına denk geldik ve çocuk babasına sordu.
Oğul: -Nereye baba!?
Baba: -Camiye oğlum.
Oğul: -Ne iş baba, îmana mı geldin? hahaha..
...
Komşum; ya bu çocuk nasıl böyle oldu anlamadım..gibi söylemlerde bulundu. Dedim; abi sen yetiştirmezsen başkaları yetiştirir....

Allah(cc) bizlere, evlatlarımızı rızası doğrultusunda yetiştirebilmeyi nasib etsin. Amin
Leyla Hanne
Posts: 1395
Joined: 22 Nov 2007, 21:24

Re: Çocuğu Kötü Eğitmenin Yolları

Post by Leyla Hanne »

Bence suç tek annede değil evet çocuklarda annenin sorumluluğu büyüktür ama Özlem abla kocanın eşinin hatalarını görüp uyarmasıda gerekir diye düşünüyorum mesela sen ben söylerken o hanım üzerinde etkili olmaz ama eşi söylerse bence etkisi olur gibime geliyor.....

Evet çocukların üzerlerinde gördükleri her davranışın onun yaşantısından çıktığı savunuluyor zaten de ya anne baba ne kadar eğitimli olursa yani dini açıdan islam yaşanması anlamında o kadar güzel sonuçlara ulaşılır demek istiyorum ama bugünlerde çevremde gördüğüm çok yakın tanıdıklarımızda aynı şeyleri görmediğimde oluyor anne baba çok güzel edepli müslüman ama çocukları......
Post Reply

Return to “Makaleler”