Page 1 of 1

Türk Ordu Modeli ve Mısır İlişkisi

Posted: 26 Apr 2011, 11:14
by Yusuf Esad
Ortadoğu'daki Değişim Türkiye'yi Kasırganın Ortasına Yerleştiriyor

Mübarak sonrası Mısır Türkiye'nin karşısına özellikle önemli bir zorluk çıkarıyor ve bölgede değişimi desteklemede ne kadar ileri gideceğine dair bir test alanı olacak iddiasında.

Dorsey Türkiye başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır ayaklanmaları esnasında Mübarek rejimini açıkça istifaya çağıran ilk liderlerden biri olduğunu bunun da komşularla sıfır sorun politikasında bir kopuş anlamına geldiğini söyledikten sonra,

Bundan sonrası için Türkiye'yi önemli bir testin beklediğini zira Mısır'ı 60 yıldır etkili bir şekilde yöneten Mısır ordusunun kafasındaki Türkiye modeli ile başbakan Tayyip Erdoğan'ınkinin farklı modeller olduğunu vurguluyor.

'Mısır ordusu AKP'nin Türkiye'de değiştirmeye çalıştığı modeli örnek alıyor'

"Mısır ordusu Türkiye örneğini büyük ihtimalle, politik, ekonomik ayrıcalıkların ve Mısır'ın Batı yanlısı süreci devam ettirmesinin garantörü olan ordu himayesinde yürütülen modernizasyon ve ekonomik liberilizasyon modeli olarak görüyor."

Bu düşünceden hareketle üzerinde durulması gereken bir saptama yapıyor. Mısır'ı önümüzdeki altı ay içinde seçimlere götürecek ordunun, AKP iktidarının değiştirmeye uğraştığı yapıyı model olarak gördüğünü söylüyor. Oysa Türkiye modeli orduya karşı başarılan bir demokratikleşme sürecine dayalı bir model diye de ekliyor.

'Mısır ordusu elinden geldiğince eski yapıyı yeniden paketleyip sunmaya çalışacak'

Yazar Mübarek sonrası yakın gelecekte olması muhtemel bir öngörü de de bulunuyor; "Ordunun çıkarları ile halkın arzuları arasında şu an örtülü kalan görüş ayrılığı eninde sonunda kendini gösterecek ve ordunun eski yapıyı seçimler ve daha fazla özgürlükler ile mümkün olduğunca yeniden paketleyip sunmaya çalışacağına şahit olacağız."

'Amaç Müslüman Kardeşler'in etkisini dizginlemek'

Ona göre, Mısır ordusunun kafasındaki Türkiye modelini aynı zamanda İsrail yanlısı güçler ve ayrıca AKP'yi eleştirenler destekliyor ve bu model ülkenin en büyük muhalif grubu Müslüman Kardeşler'in etkisini sınırlı kılmayı amaçlıyor.

'Ortadoğu ülkelerini ve Türkiye ayıran önemli fark demokratikleşme sürecinin rayında kalması için önemli'

Türkiye hükümetinin şu ana kadar kendi modelinin hangi gelişim safhasına Mısırlıların esinleneceği konusunda şu ana kadar bir yorumda bulunmadığını söyleyen Dorsey ayrıca Türkiye modelinin şekillenmesinde AB ile ilişkileri ve bu ilişkiler yoluyla kendi politik ve ekonomik reformlarını gerçekleştirme ihtiyacının Türkiye'yi Mısır ve Ortadoğu'dan önemli bir şekilde ayıran fark olduğunu, bunun eksikliğinin Ortadoğu'da demokratikleşme sürecini rayında tutmakta sıkıntı yaşatacağının, altını çiziyor.

Kaynak: James M.Dorsey - The Wall Street Journal