Kudüs'teki inşaatı Hitler'le savunacak

Dünya gündemi, önemli haberler, duyurular, siyasi ve dini gelişmeler...
Post Reply
User avatar
Yusuf Esad
Genel Yetkili
Genel Yetkili
Posts: 361
Joined: 29 Jun 2007, 17:08
Kan Grubu: B (+)
Location: İmtihan Dünyası

Kudüs'teki inşaatı Hitler'le savunacak

Post by Yusuf Esad »


İsrail, Doğu Kudüs'te yapımı öngörülen inşaat projesine ABD ve Batılı ülkelerden gelen tepkilere karşı yaklaşık 70 yıllık bir fotoğrafı kullanacak.


[align=center]Image[/align]

[align=justify]Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah bölgesinde, eskiden Kudüs Müftüsü olan Hacı Emin El Hüseyni'ye ait olan arazi üzerinde yapımı planlanan inşaata yönelik eleştirilere karşı, müftünün bir zamanlar Alman diktatör Adolf Hitler ile birlikte çektirdiği fotoğrafın koz olarak kullanılması planlanıyor.

İsrailli yetkililer, hükümetin aşırı sağ isimlerinden dışişleri bakanı Avigdor Lieberman'ın, müftü Hacı Emin El Hüseyni'nin Nazi Almanya'sını ziyareti sırasında Hitler ile birlikte çektirdiği 1941 tarihli fotoğrafı kullanmaları için diplomatlarına talimat verdiğini bildirdiler.[/align]

[align=justify]Lieberman'ın, fotoğrafın yurtdışındaki tüm misyonlara gönderilmesini istediği belirtilirken, bakanın, fotoğraf sayesinde bir zamanlar Hacı Emin El Hüseyni'ye ait olan daha sonra 1985 yılında Amerikalı Yahudi işadamı Irving Moskovitz tarafından satın alınan Çoban Oteli arazisi üzerindeki projeyle ilgili isteklerin durmasını sağlayabileceği umudunda olduğu kaydediliyor.

Kimi diplomatların, Lieberman'ın isteğine karşı çıktıkları, bu isteğin İsrail'e yönelik eleştirileri artırabileceği kaygısını dile getirdikleri belirtiliyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise Lieberman'ın neden böyle bir talimatı verdiği sorusuna, ''Dünyanın gerçekleri bilmesinin önemli olduğu'' yanıtını verdi.

Hacı Emin El Hüseyni, bölgede İngiliz yönetiminin egemen olduğu sırada Kudüs Müftüsü olmasının yanısıra Filistinliler'in ulusal liderlerinden biriydi. Yahudiler ile çıkan savaşlara karşı Filistinliler'i örgütleme çabaları yürüten El Hüseyni, 1937'de topraklardan ayrılarak, İngilizler'in Filistin'de bir Yahudi devletini kurma planlarına engel olmaya çalışmıştı. El Hüseyni, 2. Dünya Savaşı sırasında, 1941 yılı kasım ayında Almanya'yı ziyaret ederek Hitler ile görüşmüş, Araplar'ın bağımsızlık mücadelesine destek vermesini istemişti. Fotoğraf da ikilinin görüşmesi sırasında çekilmişti. El Hüseyni, 1974'te Lübnan'da ölmüştü.

Hafta başında ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Oren'ı bakanlığa çağırarak, Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesindeki otel inşaatının durdurulmasını istemişti.

Başta başbakan Binyamin Nitanyahu olmak üzere İsrail Bakanlar Kurulu üyelerinden bu isteğe olumsuz yanıt gelmiş, Netanyahu, Batı Şeria'daki yerleşimlerle Kudüs'ün bir tutulmaması gerektiğini belirtip, Kudüs'te İsrail egemenliğinin tartışma konusu edilemeyeceğini vurgulamıştı.

Öte yandan Lieberman'ın El Hüseyni-Hitler fotoğrafını yayma girişimi, Filistin yönetiminden de tepki aldı.

El Hüseyni ailesinden, Filistin yönetimi yetkililerinden Adnan El Hüseyni, bunun eski bir öykü olduğunu ve döneminin koşulları içinde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

İsrail, Doğu Kudüs'ü 1967'de 6 Gün Savaşları'nda ele geçirmiş ve kısa bir süre sonra topraklarına katmıştı.

-HAHAMLARDAN OBAMA'YA: ''BASKI YAPMA ELİNİ ÇEK''-

Bu arada İsrail'de bir hahamlık komitesinin, ABD Başkanı Barack Obama'ya gönderilmek üzere hazırlanan bir mektup için imza toplama kampanyası başlattığı bildirildi.

Mektupta, Obama'dan, Kudüs'te Yahudi inşaatlarının sona erdirilmesiyle ilgili konuşmalarını ve İsrail'e baskı yapmayı durdurmasının istendiği belirtiliyor.[/align]

Kaynak: Haber7





YuSUFÎ Es'ad
"Aşıkların tüm sırları aşîkardır." Rumî
User avatar
mehmetemin
Posts: 677
Joined: 02 Nov 2007, 16:45
Kan Grubu: 0 (+)

Re: Kudüs'teki inşaatı Hitler'le savunacak

Post by mehmetemin »

dönemin koşulları içinde denize düşen yılana sarılır misali kudüs müftüsü abd,ingiltere ve israil düşmanı hitler almanyasından destek istemiş olabilir fakat nazi vahşeti ,israilin yaptığı yanında küçük kalır bence.
Post Reply

Return to “Dünya”