h

M.Nureddin(ks) Hocamızın Teşviklerinden...

Hocaefendimiz hakkında bilgiler, hatıralar, vs.

Re: M.Nureddin(ks) Hocamızın Teşviklerinden...

İleti Refika » 19 Haz 2009, 20:11

seyir yazdı:Bundan sonraki görüş ve öneriler saklı tutulup bu taslağa görev düştüğü zaman değerlendirilecektir inş. Yoksa bu evle oynamalar değişiklikler bitmez

(Bütün samimiyetimle söylüyorum ki) Allah razı olsun.

Şöyle bir düşünelim bakalım diğer projelere yönelik neler çıkacak. (ben sadece konuşuyorum tabii :oops: )
Refika

İleti seyir » 20 Haz 2009, 10:39

Refika yazdı:(Bütün samimiyetimle söylüyorum ki) Allah razı olsun.

Allah(cc) razı olsun.

Ev tavsiyesinden sonra işyeri demiş Hocamız(kadesallahu sırruh). İşyeri için forum ortamında ne tür bir işyeri düşünürüz?? Birşey canlandıramadım. Camii tavsiyesine geçebiliriz diye düşünüyorum.
Sanıyorum Mehmet Emin kardeşimizin bu yönde özel araştırmaları ve bolca fikirleri vardır, önceki yazılarından hatırladığım kadarıyla.
Eğer tefrika aranacak olursa, parmak izi her insanda farklıdır. Halbuki fıtrattaki tevhid, insanlık için tek çözümdür.
Nureddin Coşan(ks)
Kullanıcı avatarı
seyir

İleti seyir » 17 Ağu 2009, 11:48

Konuyu; bir dönem olduğu gibi yine unuttuk herhal.

Caminin olmazsa olmazları ve bu zamanda karşılaştığımız eksiklikler uygunsuzluklar nelerdir. Nasıl bir cami tasarlamalıyız? Kubbeli olması şart mı? Minaresi, minberi, kat mevzuu, kadın-erkek bölümü, şadırvanları vs.. nasıl olmalı?
Eğer tefrika aranacak olursa, parmak izi her insanda farklıdır. Halbuki fıtrattaki tevhid, insanlık için tek çözümdür.
Nureddin Coşan(ks)
Kullanıcı avatarı
seyir

İleti mehmetemin » 17 Ağu 2009, 13:06

seyir kardeş benim ismimi vererekte görüş istemiştin bende baya uzun bir yazı yazmıştım.sonra forumdaki bir aksilik heralde mesaj gitmedi ve sayfa görüntülenemiyor olup mesaj silindi,benimde moralim çok bozulmuştu.derken konuyu unuttuk.inşaallah görüşlerimiz paylaşalım.
Kullanıcı avatarı
mehmetemin

İleti GüzidE » 24 Eyl 2009, 20:51

İşini güzel yapan, bilhassa bahsettiğimiz inceliklere dikkat eden mimarları ve mimarlığı ( hem maddi anlamda hem de manevi) takdir ediyorum. :idea:

Hayallerimiz, planlarımız , dualarımız gerçek olsun !
Atiyi karanlık görerek azmi bırakmak,
alçak bir ölüm varsa eminim budur ancak!
Mehmet Akif Ersoy
Kullanıcı avatarı
GüzidE

CAMİLERİMİZ NASIL OLMALI?

İleti asım » 25 Eyl 2009, 08:29

seyir yazdı:Konuyu; bir dönem olduğu gibi yine unuttuk herhal.
Caminin olmazsa olmazları ve bu zamanda karşılaştığımız eksiklikler uygunsuzluklar nelerdir. Nasıl bir cami tasarlamalıyız? Kubbeli olması şart mı? Minaresi, minberi, kat mevzuu, kadın-erkek bölümü, şadırvanları vs.. nasıl olmalı?

Son zamanlarda meşhur oldu, bazı belediyeler tarafından : “Yaşam Merkezi”. Aslında camilerimiz “Yaşam Merkezlerimiz” olmalı. Müslümanların doğumlarından ölümlerine varıncaya değin, yaşamlarının tüm aşamalarında camilerin yeri olmalı. Bunu nasıl sağlayabilir ve Müslümanların bu ihtiyaçlarına ne şekilde cevap verebiliriz? Bu sorunun cevabı, caminin mimarisini de ortaya koyacaktır.

Cami
–cemaatle/ferdi namazlarımızı kılabileceğimiz, dini ve sosyal içerikli sohbetler yapabileceğimiz, ilim öğrenebileceğimiz/öğretebileceğimiz, doğum (kutlama/yemek), evlilik (nikah/düğün/kutlama/yemek) ve ölüm (gasil/taziye/yemek/anma gibi ve)bunlara ilişkin dini ve örfi vazifelerimizi yerine getirebileceğimiz, hayır hizmetlerimizi yönetebileceğimiz/sürdürebileceğimiz, her yaştan müslümanın müdavimi olacağı bir yer olması itibariyle de hanımların ve erkeklerin hatta çocukların ve bebeklerin ihtiyaçları da göz önünde bulundurulacak bir şekilde-
tasarlanmalı ve inşa olunmalıdır.

Evvelemirde yukardaki hususlar göz önünde bulundurulursa, caminin yapılacağı yerin coğrafi özelliklerine göre tavansız dahi olabilir. Yerine göre alttan ısıtmalı, kubbeli, minareli de olabilir. Eğer toplumun diğer dertlerine deva olmak için çalışmaların finansmanı sağlanmış ve hala bir fon arttırılabilmiş ise, kubbesi de olsun, uzun uzun ve birden fazla minaresi de olsun. Ancak öncelikle yukarda aktarmaya çalıştığım hususlarda fayda sağlayabilecek bir tarzda olsun.

Ezcümle : “Allah’ın mescidlerini ancak, Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren, Allah’dan başkasından korkmayan kimseler mâmur ederler. İşte, onların doğru yola erenlerden olmaları umulur”. Mamur etmekten maksat, demir, betondan oluşan binalar inşa etmek değil, Allah’ın emrine uygun bir kullanım/ve şuurla istifade etmektir diyor alimler. Dolayısı ile öncelikli işimiz Allah’ın mescidlerini mamur etme vasfında mü’minler yetiştirebilmek/mü’minler olabilmek olacağına göre, camiler aynı zamanda ve öncelikle buna hizmet edecek şekilde tasarlanmalı ve inşa olunmalıdır.

Bunu biz de söylüyoruz da,
“Caminin olmazsa olmazları ve bu zamanda karşılaştığımız eksiklikler uygunsuzluklar nelerdir. Nasıl bir cami tasarlamalıyız? Kubbeli olması şart mı? Minaresi, minberi, kat mevzuu, kadın-erkek bölümü, şadırvanları vs.. nasıl olmalı?”
sualine bu söylediklerin bir cevap değildir denilebilir. İnşaallah daha sonraki yazılarda cevap vermeye gayret edelim.
"Biz herkese hüsn-ü zan eder, kimsenin aleyhinde bulunmayı sevmeyiz. Rahmetli babamdan aldığım ders şudur ki: Oğlum "herkes iyi, ben yaman, herkes buğday, ben saman" de ve öylece kabul et." Mehmed Zâhid KOTKU (Rh.A.)
asım

İleti mehmetemin » 25 Eyl 2009, 14:18

senai demirci bey demişti

güzel camiler inşa ediyoruz ama cemaat inşa etmiyoruz .çok haklı gerçekten her türlü imkan düşünülmüş olsa ama camiye giden maalesef 3 -5 ihtiyardan başkası olmazsa anlamı yok.
Kullanıcı avatarı
mehmetemin

İleti seyir » 06 Ekm 2009, 16:51

mehmetemin yazdı:güzel camiler inşa ediyoruz ama cemaat inşa etmiyoruz .çok haklı gerçekten her türlü imkan düşünülmüş olsa ama camiye giden maalesef 3 -5 ihtiyardan başkası olmazsa anlamı yok.

Bu hususta başımıza gelmesinden korktuğum bir musibettir ki; kıymeti bilinmeyen şeylerin elden alınması kaidesi... Allah(cc) cümlemizi İslâma yapıştırsın, mahrum bırakıp ayırmasın. Amin.

Bir ağabeyimiz, mütevazi, küçük köylerinin meydanına yapılan camilerinin resmini gösterdi. Allah(cc) emeği geçenlerden razı olsun. Mimarisinin ilginçliği dikkatimi çekti, burada paylaşmadan edemedim.

Resim
Nureddin Coşan(ks)
Kullanıcı avatarı
seyir

Re: CAMİLERİMİZ NASIL OLMALI?

İleti seyir » 20 Kas 2009, 12:03

asım yazdı:sualine bu söylediklerin bir cevap değildir denilebilir. İnşaallah daha sonraki yazılarda cevap vermeye gayret edelim.

Bilakis Âsım ağabey, bir caminin tasarlanması için çok kapsamlı, yön gösterici, kademe kademe belirleyici, tavsiye ve değerlendirmeler. ALLAH(cc) razı olsun.

asım yazdı:Aslında camilerimiz “Yaşam Merkezlerimiz” olmalı. Müslümanların doğumlarından ölümlerine varıncaya değin, yaşamlarının tüm aşamalarında camilerin yeri olmalı. Bunu nasıl sağlayabilir ve Müslümanların bu ihtiyaçlarına ne şekilde cevap verebiliriz? Bu sorunun cevabı, caminin mimarisini de ortaya koyacaktır.

Cami
–cemaatle/ferdi namazlarımızı kılabileceğimiz, dini ve sosyal içerikli sohbetler yapabileceğimiz, ilim öğrenebileceğimiz/öğretebileceğimiz, doğum (kutlama/yemek), evlilik (nikah/düğün/kutlama/yemek) ve ölüm (gasil/taziye/yemek/anma gibi ve)bunlara ilişkin dini ve örfi vazifelerimizi yerine getirebileceğimiz, hayır hizmetlerimizi yönetebileceğimiz/sürdürebileceğimiz, her yaştan müslümanın müdavimi olacağı bir yer olması itibariyle de hanımların ve erkeklerin hatta çocukların ve bebeklerin ihtiyaçları da göz önünde bulundurulacak bir şekilde-
tasarlanmalı ve inşa olunmalıdır.

Evvelemirde yukardaki hususlar göz önünde bulundurulursa, caminin yapılacağı yerin coğrafi özelliklerine göre tavansız dahi olabilir. Yerine göre alttan ısıtmalı, kubbeli, minareli de olabilir. Eğer toplumun diğer dertlerine deva olmak için çalışmaların finansmanı sağlanmış ve hala bir fon arttırılabilmiş ise, kubbesi de olsun, uzun uzun ve birden fazla minaresi de olsun. Ancak öncelikle yukarda aktarmaya çalıştığım hususlarda fayda sağlayabilecek bir tarzda olsun.

Tabi dahası nı da sizden ve diğer kardeşlerimizden bekliyoruz. Geciktirmeden de ilk taslak çalışmasına birimiz başlarız inş.

Esselamualeyküm ve Rahmetullahi ve Beraketuh.
Nureddin Coşan(ks)
Kullanıcı avatarı
seyir

İleti Refika » 06 Şub 2010, 17:49

Camii bahsine geçilmişti fakat yaşadığımız evlerin estetik ve güzel olmasına dair bir yazıyı buraya eklemek istedim.

ÇOCUĞUN KİŞİEL GELİŞİMİ

Her çocuk güzel bir dünyada yaşama hakkına sahip olarak doğar.

Güzel bir evde yaşamasını sağlamak görevi ise anne ve babaya, daha geniş anlamda aileye ve topluma aittir.

Dünya çocuklarının kaçı güzel bir evde yaşıyor?.....
Güzel bir dünyada yaşadığımızı kim iddia edebilir?.... Şu güzel dünyamız... Seni kaybediyoruz. Duyan yok. Yoksa herkes halinden memnun mu? Memnun musunun?

"İnsanoğlunun en asil sanatı ev yapmaktır", sözünü duymamış olmalısınız. Ölçüsü güzellik, sadelik ve vakar olan ev, insanın yeryüzündeki cennetidir.
Çocuk da böyle bir yuvada gözlerini dünyaya açarsa ilk cennetine kavuşur. Dünyayı güzelleştiren insanlar ancak bu evlerden yayılırlar dünyaya.

Medeniyetimizin en incelikli işlerinden biri de ev üslubudur.
Ev üslubunun kökleri "varlık, hayat ve sanat görüşünde ve felsefenin, inancın özünde var olan bir kainat yaradılış tasavvurunda" mevcuttur. . Evin mimari ve sanat eseri niteliğini belirleyen temel unsurların başında varlığın sonsuz mekan içinde bağımsız ferdiyete sahip unsurların herhangi bir tayin edici, bağlayıcı merkeze tabii olamadan ilave alabilen, açık bütünlükler oluşturmaları sayesinde ekler alabilmesi, "sürekli değişmeye açık olması" anlamını taşıyor.

Hala bir ev düşünüz oluşmadıysa, siz dünyada güzel bir şey oluşturmaktan mahrumsunuz. Yitik cennetinizin peşinde olamazsınız, çocuklarınızda bu güzellikten mahrum kalacak. Aynı zamanda insanın aslî vazifesi olan dünyayı güzelleştirmek görevini yerine getirmemiş olacaksınız.
Siz eğer kendinize güzel bir ev inşa edemiyorsanız, dünyayı güzelleştirmek idealinden vazgeçin..

Güzel evleri yapan ustalar güzel atlara binip gittiler...

Çocuklarınıza anlatacağınız masallardan biri de bu.

devamıda mevcut http://www.kadinveaile.com/yazi.asp?id=236
Refika

İleti seyir » 08 Şub 2010, 18:39

Allah(cc) razı olsun.
Güzellik kıymeti bir insanın içinde olduğu zaman, o kıymet ilgilendiği her şeye sirayet ediyor. İyi/sağlam niyet ve sevgiyle yapılan işler ne güzel ne cezbedici oluyor. Boş fikirle, uydurmayla veya taklitle zoraki güzellik katılmak istenen şeyler de de bu esrar sezinlenemiyor. Ortaya iş çıkmıyor. Dertli olan dermana, derman yollarına saldırıyor.
Nureddin Coşan(ks)
Kullanıcı avatarı
seyir

İleti Ya HUU » 07 Haz 2010, 18:52

Ev-oda yerleşimi konusunda birkaç karalama yaptım. Tavsiye ve eleştirilerinizi alayım dedim:
Resim
Kullanıcı avatarı
Ya HUU

İleti seyir » 08 Haz 2010, 14:08

Esselamualeyküm.

Güzel bir alternatif çalışması. Eline sağlık Ya HUU.
Misafir odalarına giden koridorların başlangıcına da kapı konabilir. Aile yatak odalarının ve banyonun kapı ile ayrılması gayet güzel olmuş. Mutfak banyo/wc bitişikliği pek istenen birşey değil. Uzaklaştırmak iyi olur. 2 mutfak ta güzel, lakin birini kim işleticek :) . Binder de gördüm. Odanın girişinde duvara açılabilen masa gibi bir mobilya yapmışlar. Çaylar ikramlar vs. orda toparlanıp servis edilebilyor. Gayet de güzel olmuş. İşi bitince kapatılıyor. Bide elektrikli semaverler var, onlar da iyi iş görüyor.
Nureddin Coşan(ks)
Kullanıcı avatarı
seyir

İleti Ya HUU » 15 Haz 2010, 16:38

Resim
Bir sonraki çalışma.
Kullanıcı avatarı
Ya HUU

Önceki

M. Nureddin Coşan Hazretleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Ilahî ente maksùdî ve ridàke matlûbî!